Apple wist dat de applicatiewinkel in de maak was, zegt IDFusion. De eerste publieke versie van de app store voor OS X is nu beschikbaar. De downloadbare applicatie vereist tenminste versie 10.5 van het Mac-besturingssysteem. Op dit moment zijn er 150 applicaties en tools verkrijgbaar in Bodega. Dat omvat gratis app's, betaalde programma's en ook open source-software.

Gratis

IDFusion lokt ontwikkelaars met een gratis model. Het rekent geen geld voor het indienen, publiceren, downloaden, verkopen of updaten van applicaties in zijn winkel. Apple rekent voor de iTunes App Store, voor de iPhone en iPod Touch, een percentage van de app-omzet van ontwikkelaars.

De Canadese aanbieder van de Mac-appstore wil geld verdienen met advertenties. Dat gebeurt in de iPhonewinkel al in veel gratis applicaties. IDFusion vertelt aan ict-nieuwssite CNet wel dat het nog kijkt naar andere financieringsmogelijkheden voor Bodega, maar geeft daarbij geen details.

Appstore-hype

Mac OS X is hiermee het nieuwste platform dat een eigen app store krijgt. Dit ondanks kritiek van technisch onderlegde gebruikers dat app stores in veel gevallen niet nodig zijn, omdat er immers al genoeg software op het internet te vinden is. Daarnaast heeft bijvoorbeeld Linux eigen download- en beheerdiensten (repositories) voor programmatuur, onafhankelijk van maker of leverancier.

Naast het schoolvoorbeeld van Apple's app store, zijn of komen er ook applicatiewinkels voor mobiele platformen als Blackberry, Palm en Symbian. Die worden dan geboden door de platformmakers, maar daarnaast bieden ook toestelfabrikanten als Nokia en mobiele operators als Vodafone eigen app stores.

Tenslotte doen ook pc-platformleveranciers als Sun, Novell en Microsoft mee. Laatstgenoemde werkt namelijk niet alleen aan een appstore voor zijn Windows-uitvoering voor smartphones, maar ook aan een online-winkel voor webapplicaties.