Office 2011 for Mac heeft geen ondersteuning voor het Open Document Format (ODF); noch voor lezen van noch voor opslaan in dat open bestandsformaat. Het is nog altijd niet bekend wanneer Office op Mac OS X ondersteuning krijgt voor ODF.

Productmarketingmanager Jesse Lennards van Microsoft Nederland bevestigt dat de ondersteuning ontbreekt. Op de vraag of en wanneer die wordt toegevoegd, reageert hij: "Ik kan geen uitspraak doen wanneer wel ODF-support in Office voor Mac zal komen". Hij is dit nagegaan bij het Office-team in de Verenigde Staten.

Windows wel

Dat open bestandsformaat wordt in de Windows-uitvoering van Office wel ondersteund. De huidige versie van Office 2010 voor Microsofts eigen besturingssysteem heeft verbeterde ODF-ondersteuning, die voortbouwt op de support die vorig jaar is toegevoegd aan Office 2007. Het was eind september al bekend dat de nieuwe Mac-uitvoering van het marktdominante kantoorpakket in eerste instantie geen ODF-support zou hebben.

ODF-voorstanders hebben wel kritiek op de support die Microsoft biedt voor het open bestandsformaat, dat concurreert met het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde OOXML (Office OpenXML). OOXML is ook een internationale open standaard. Voor betere ODF-ondersteuning in Office had Sun Microsystems al een plugin gemaakt.

Geen Oracle-plugin

Die plug-in is echter alleen geschikt voor de Windows-versie van Microsofts applicatiepakket. In reactie op vragen van Webwereld verwijst Sun-eigenaar Oracle naar een datasheet (PDF) over de ODF-plug-in. Daarin noemt de leverancier het eigen Oracle Open Office als oplossing voor Mac- en Linux-gebruikers. Dat Office-alternatief heeft ondersteuning voor ODF van zichzelf al ingebouwd ('natively').

Het is niet bekend of Oracle werkt aan een uitvoering van de plug-in voor Office op Mac OS X. Vragen van Webwereld hierover staan nog uit. De Office-plug-in voor Windows werkt op de huidige en vier voorgaande versies van Microsofts applicatiepakket: dus vanaf Office 2000 tot en met 2010.

Apple ook niet

Apple zelf biedt ook geen ondersteuning voor ODF. Het kantoorpakket iWork van de Mac-maker kan ODF-bestanden niet lezen of opslaan. Het is niet bekend of Apple plannen heeft om ODF-ondersteuning toe te voegen aan kantoorapplicaties op zijn besturingssysteem. Vragen hierover van Webwereld staan nog uit. Tekstverwerker Pages in iWork kan wel OOXML lezen.

Wat OOXML-support betreft, loopt de Mac-versie van Office achter op de Windows-uitvoering. Toch is de ondersteuning voor OOXML In de net uitgekomen 2011-versie van de Mac-software flink verbeterd, waardoor het pakket volgens onderzoeksbureau Gartner dichter aanzit tegen de Windows-tegenhanger.

Ook Office op Windows heeft nog geen volledige ondersteuning voor OOXML. Daarvoor is het wachten op de volgende versie: Office 15. Microsoft heeft dat eerder al aangegeven. Het gaat dan wel alleen om de Windows-versie van het pakket. De plannen voor Mac OS X zijn onbekend.

Sinds Office 2007

De vorige Office-versie voor Windows, Office 2007, heeft in april 2009 ODF-support gekregen. Die ondersteuning is in mei 2008 al aangekondigd. Microsoft heeft het toegevoegd met het tweede service pack (SP2) voor Office 2007, waarna direct kritiek werd geuit op de mate van ODF-support; die is onder de maat, stelde onder meer de ODF Alliance.

Microsoft heeft die kritiek tegengesproken met de stelling dat de ODF-support in Office 2007 SP2 beter is dan die in OpenOffice. Bovendien gaat het om de implementatie van de ODF-standaard en niet om de interoperabiliteit tussen verschillende pakketten, stelde national technology officer Hans Bos van Microsoft Nederland. Het oordeel van de ODF Alliance was namelijk gebaseerd op bestandsuitwisseling tussen verschillende kantoorapplicaties.

Update: In het intro toegevoegd dat OpenOffice (en afgeleide pakketten, zoals LibreOffice) wel ODF-support bieden voor Mac OS X, wat in de hoofdtekst van het artikel al wel was genoemd.