<p/>Dat meldt CNet. Dat ondersteuning voor dvd-drives ontbrak, werd enkele weken geleden al bekend. Maar dat met het nieuwe en langverwachte besturingssysteem van Apple voorlopig ook nog geen cd's kunnen worden gebrand, was nog niet duidelijk geworden.

De verwachting is dat Apple bij het nieuwe OS gelijk een bijpassende versie van haar mp3-software iTunes zal bijleveren. Maar de mogelijkheden om cd's te branden met het programma, blijven vooralsnog onbenut. Tot de grote teleurstelling van testers, leest Mac OS X cd-branders als een reguliere cd-romschijf.

Apple levert wel een noodoplossing. In de doos van Mac OS X wordt ook een schijfje met Mac OS 9.1 geleverd, en daarmee kunnen oudere applicaties worden gebruikt én cd's worden gebrand. Probleem hierbij is alleen dat het switchen tussen de twee besturingssysteem niet bepaald eenvoudig verloopt: de computer moet afgesloten worden en vervolgens in het andere OS worden opgestart.

De verwachting is dat Apple ergens voor de zomer, als Mac OS X standaard op nieuwe computers geïnstalleerd zal worden, ondersteuning van CD-RW, DVD en DVD-R-drives zal leveren.

Allerlei andere hardware wordt wel door Mac OS X ondersteund, zo schrijft CNet. Veel USB- of FireWire-apparaten werken onmiddellijk, waaronder speakers, digitale camera's, en externe harddrives van LaCie en VST.

In vergelijking met de betaversie die Apple september vorig jaar uitbracht, heeft het besturingssysteem een flink aantal wijzigingen ondergaan. Die komen er grotendeels op neer dat Apple wat onderdelen van het oude besturingssysteem alsnog in Mac OS X heeft geplaatst. Nogal wat testers raakten de weg kwijt in de betaversie van het programma omdat het voor hen een te radicale breuk met het verleden vormde.

Ondertussen beweert de Australiër Wincent Colaiuta de definitieve versie niet alleen al gezien te hebben, maar ook nog een bespreking op zijn site te hebben geplaatst, aldus Wired. Alleen, de bespreking is niet te lezen. Uit angst om door Apple aangeklaagd te worden (de onderneming heeft een reputatie op dat gebied) heeft hij het artikel versleuteld met een geheime code.

De Australiër zegt de encodering pas op 24 maart, de dag dat Mac OS X uitkomt, op te heffen. Maar niet alle bezoekers van de site geloven hem. Volgens sommigen bluft Colaiuta. Aangezien hij in Australië woont, kan hij zaterdag naar de winkel gaan en snel een bespreking plaatsen terwijl de rest van de wereld nog ligt te slapen.