Dit blijkt uit data van Net Applications, een bedrijf dat bezoek aan websites meet. Afgelopen maand werd bijna 8 procent van de 40.000 websites die gemeten werden bezocht via een computer die draait op OS X, ten opzichte van 6 procent vorig jaar. Vista heeft 16 procent en Linux iets minder dan 1 procent van de online os-markt in handen.

Stijging ten koste van XP

Deze stijgingen gingen ten koste van Windows XP en in mindere mate ten koste van Windows 2000. Uit de data van Net Applications blijkt dat het aandeel van XP sinds augustus 2007 met bijna 10 procent is gedaald naar 71 procent. Windows 200 daalde gestaag verder naar iets meer dan 2 procent marktaandeel. Afgelopen maandag was er een mijlpaal in de geschiedenis van Windows XP toen Microsoft stopte met de verkoop van het besturingssysteem.

Het marktaandeel van Linux steeg met 86 procent. En het aandeel Vista groeide met 256 procent. Toch zorgde deze stijging in het marktaandeel er niet voor dat het marktaandeel van Windows steeg. Dit daalde met 2,45 procent ten opzichte van vorig jaar. Daar valt uit af te leiden dat Vista eerder XP vervangt dan dat het systeem bijdraagt aan het marktaandeel van Microsoft.