<p/><table border="0" cellspacing="10" cellpadding="0" align="RIGHT"><tbody><tr><td><img src="/nieuws/illustr/macosxaqua21.jpg" width="130" height="160" border="0" alt="Illustratie door: RvE"/><div class="klein"/></td></tr></tbody></table><br/>

De vroege gebruikers van Mac OS X zullen nog tegen veel kleine problemen oplopen die voor veel irritatie kunnen zorgen. Dat melden 'bronnen bij Apple' aan ZDNet.

Zo zal het nieuwe besturingssysteem in het begin problemen vertonen met het afspelen of beschrijven van dvd's en zijn er problemen met de slaapstand bij Mac laptops. Met name de problemen bij het afspelen van dvd's wordt door velen als onacceptabel beschouwd.

Versie 1.0 van OS X –ook bekend onder de codenaam Cheetah- is vanaf 24 maart verkrijgbaar. Volgens de bronnen zal het Apple echter niet lukken om alle problemen bij de update te verhelpen. Deze update -bekend onder de codenaam Puma- staat voor later dit jaar op het programma en wordt geïnstalleerd op nieuwe Macs.

De bronnen menen dat de eerste release door Apple gezien wordt als een versie voor de 'early adaptors', professionals in de IT-industrie en ontwikkelaars. Zij kunnen dan alvast wennen aan het nieuwe OS en daar hun producten op afstemmen.

Hoewel het niets nieuws is dat de eerste versie van een nieuwe besturingssysteem in het begin problemen vertoont, waren analisten wel verrast door het nieuws dat Mac OS X betrekkelijk veel onvolkomenheden bevat.

"Dit is duidelijk geen goed nieuws", zegt David Bailey, analist bij Gerard Klauer Mattison tegen ZDNet. "We hadden niet verwacht dat alle software probleemloos zou draaien op OS X, maar dat het nieuwe besturingssysteem geen dvd's speelt, neemt veel van de functionaliteit weg."

Het nieuwe OS van Apple is gebaseerd op Unix en moet een stabiel en modern besturingssysteem voor de Mac worden. Al een jaar of tien werkt Apple aan een zeer stabiel besturingssysteem een heeft in de loop der jaren al diverse technieken toegepast. De kernel van Mac OS X is gebaseerd op Mach 3.0 van Carnegie-Mellon University en FreeBSD 3.2.

<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b> Apple lanceert iMacs en Cubes met cd-brander</b> (22 februari 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b> Dvd-brander Mac niet compatible met alle dvd-spelers</b> (13 februari 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b> Apple verlaagt opnieuw prijzen Cube</b> (07 februari 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b> Apple optimistisch ondanks slechte cijfers</b> (18 januari 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b> Apple begint inhaalslag, maar Mac OS X vertraagd</b> (10 januari 2001)<br/>