Ontwikkelaars die zich verdiepen in de volgende versie van Mac OS X (10.9, Mavericks) ontdekken dat het besturingssysteem een nieuwe standaard heeft voor netwerkdeling van bestanden. Apple laat zijn eigen AFP (Apple Filing Protocol) vallen en kiest voor het Windows-protocol SMB2 (Server Message Block, versie 2). Dat door Microsoft ontwikkelde protocol heeft open specificaties waardoor andere partijen er op kunnen aanhaken, voor bestandsdeling met het veelgebruikte Windows.

Voor moderne netwerken

Apple deed dit al in zijn besturingssysteem OS X, maar de standaard was nog altijd het eigen AFP. Daar stapt de Mac-maker nu van af, ten gunste van SMB2. Dat protocol is "supersnel, verhoogt de beveiliging en verbetert de Windows-compatibiliteit", citeert de Britse ict-nieuwssite The Register uit de documentatie voor Mavericks. Een Mac-developer heeft dit vorige week al ontdekt.

In de documentatie voor Mavericks prijst Apple de nieuwe default in zijn computerbesturingssysteem aan. SMB2 is efficient doordat het meerdere dataverzoeken in een enkel verzoek kan verpakken, en doordat het beter gebruik maakt van hedendaagse, snellere netwerken. In combinatie met de support voor grotere MTU-waarden (maximum transmission unit) waardoor het volgens Apple razendsnel is op 10 Gigabit Ethernet.

Windows Vista, 7 en 8

Verder is SMB2 veilig, stelt de Mavericks-documentatie, omdat het Extended Authentication Security gebruikt in combinatie met Kerberos en NTLMv2. Het oudere, in Windows XP nog gebruikte, NTLMv1 is begin dit jaar volledig gekraakt door de beruchte SSL-hacker Moxie Marlinspike.

Tot slot prijst Apple de compatibiliteit van SMB2 aan. Het protocol wordt standaard gebruikt om bestanden te delen tussen twee Macs die OS X Mavericks draaien, maar ook met client-pc's die Windows draaien. Dat laatste betreft dan de versies Vista, 7 en 8. De aankomende nieuwe OS X-versie behoudt nog wel support voor AFP en ook voor het oude SMB. Die worden automatisch geselecteerd indien ze nodig zijn, dus voor verbindingen met oudere OS X- én Windows-versies.