Vergeleken met dezelfde maand in 2008 lag het verkoopcijfer van Apple’s Mac 6 procent lager. Windows PC’s deden het een stuk beter: hier was een stijging van 16 procent te zien, blijkt uit marktonderzoek van NPD Group.

Apple moet low-budget gaan

De weigering van Apple om goedkopere computers te gaan produceren is volgens het onderzoeksbureau de oorzaak van de teruglopende verkoop. In deze economische krappe tijden zouden veel consumenten op zoek zijn naar scherp geprijsde computers. “We zien dat consumenten niet meer kopen op basis van waarde, maar op basis van prijs. Apple verkoopt waarde”, zegt vice president Stephen Baker van NPD tegen Macworld.

Verder wordt het hoog tijd dat Apple zijn systemen gaat upgraden, stelt het rapport. De iMac is april vorig jaar voor het laatst bijgeschaafde, de Mac mini heeft al 1,5 jaar dezelfde specificaties.

Netbooks

Het laatste jaar hebben netbooks een grote opmars gemaakt. Ze waren zelfs de reddingsboei voor het verkoopcijfer van computers in West-Europa. Op deze mini-laptops van rond de 300 euro staat Windows XP of Linux geïnstalleerd. Voor 2009 is de verwachting dat de verkoop hiervan verdubbelt. Apple heeft geen netbook op de markt gebracht en lijkt die boot te hebben gemist.