Afgelopen maandag bracht Apple een patch uit voor de MacBook Air onder de naam "SMC Update 1.0" . Het bedrijf liet weten dat deze patch "de snelheid en werking van de internet ventilator beter afstelde". SMC is Apple-terminologie voor System Management Controller, een chip op het moederbord die verantwoordelijk is voor energiemanagement, meldt ComputerWorld.

Klachten

De SMC-patch werd uitgebracht naar aanleiding van een stroom klachten van gebruikers van de MacBook, die kort na de lancering in Februari op gang kwam. Volgens veel klanten raakte de laptop oververhit, waarna één van de twee processors zichzelf uitschakelde en in sommige gevallen zelfs het hele systeem uitviel.

Een gebruiker genaamd RichardY schreef over zijn problemen op het Apple support forum : "Mijn MacBook Air liep volledig vast, om vervolgens weer op gang te komen en daarna weer geheel vast te lopen. Daar zat telkens tien tot vijftien seconden tussen. Dit gebeurt wanneer ik een video bekijk via iTunes of QuickTime, maar zelfs wanneer ik Flash-based video's bekijk zoals die van YouTube. De CPU Monitor toont aan dat één van de processoren zichzelf uitschakelt wanneer dit gebeurt, waardoor de andere processor op de volle 100 procent draait."

Niet positief

De SMC-patch werd officieus uitgebracht om deze problemen te verhelpen, maar de eerste geluiden zijn niet positief. Een aantal gebruikers heeft zelfs laten weten dat het totaal geen verschil maakt, zoals gebruiker Pagemaker2 op het forum: "Er is niets veranderd. De ventilator is niet stiller geworden en kan nog steeds niet genoeg koeling bieden voor de laptop. Ik kan dit absoluut niet waarderen."

Apple's kinderziekten

Het is niet voor het eerst dat producten van Apple met dit soort kinderziektes worden geconfronteerd. Vroege versies van Apple's MacBook Pro hadden bijvoorbeeld last van een hoge pieptoon die voortdurend klonk, terwijl de eerste generatie iPod nano werd geleverd met een zeer krasgevoelig scherm. De SMC-update kan worden gedownload via de website van Apple, of via de updatefunctie van de MacBook Air.