Kurzweil is één van de achttien invloedrijke denkers die de Amerikaanse National Academy of Engineering heeft uitgenodigd om de grote technologische veranderingen voor de 21ste eeuw vast te stellen. Onder de andere deskundigen bevindt zich Google-oprichter Larry Page, meldt de BBC.

Geen buitenaardse invasie

Volgens Kurzweil staan wetenschappers op het punt om superkleine robots te ontwikkelen die in het brein geïmplanteerd kunnen worden om mensen intelligenter te maken. Kurzweil gelooft dat machines en mensen uiteindelijk zullen samensmelten dankzij apparaten in het lichaam die intelligentie en gezondheid verbeteren. "Het is een onderdeel van onze beschaving. Het wordt dus geen buitenaardse invasie van intelligente machines die ons komen vervangen", aldus Kurzweil.

Horizon verruimen

Ook nu doen machines al veel dingen die mensen aanvankelijk zelf deden, soms op een slimmere manier, meent Kurzweil. "In 2029 zijn zowel de hardware als software geschikt om kunstmatige intelligentie na te bootsen op een menselijke manier, inclusief onze emotionele intelligentie. Tegenwoordig gebruiken we technologie al om onze fysieke en geestelijke horizon te verruimen; dit zal slechts verder worden uitgewerkt."

De praktische uitwerking van Kurzweils voorspelling doet nog wat futuristisch aan. "Er zullen intelligente nanobots in onze hersenen worden geplaatst via de haarvaten. Die zullen rechtstreeks samenwerken met onze eigen neuronen. De nanobots kunnen ons dan slimmer maken en het geheugen verbeteren."