De peeringconflicten blijven zich opstapelen in een ongekende machtsstrijd tussen grote access providers aan de ene kant en content- en transitproviders aan de andere. Transitreus Level 3 klaagt nu dat zes isp's, waaronder een uit Europa, categorisch weigeren hun peeringcapaciteit uit te breiden, met structureel stotterende verbindingen bij eindgebruikers tot gevolg.

Grote telecombedrijven ondermijnen netneutraliteit en het open internet, stelt ook concullega backboneprovider Cogent. Lees: 'Sterke netneutraliteit is hoeksteen van het internet'

Eten van twee walletjes

Eindgebruikers die hun provider betalen voor bandbreedte, terwijl diezelfde provider aan de andere kant van het netwerk ook geld eist voor het openen van meer poorten met andere partijen, zoals contentleveranciers (Netflix, Google, Microsoft) en transitproviders als Level 3 en Cogent.

Peeringconflicten zijn van alle tijden, maar werden voorheen vooral tussen transitpartijen onderling uitgevochten. Maar steeds vaker plegen access providers machtsmisbruik, over de ruggen van hun miljoenen klanten heen, door geld te eisen voor doorgifte van data, stelt Level 3. Bij weigering treedt congestie op, met structurele packet loss tot gevolg, te zien aan de onnatuurlijk afgeplatte curve:

Felle lobby bij FCC

Momenteel lobbyen alle partijen bij marktwaakhond FCC voor en tegen netneutraliteit. Netflix zwichtte voor druk en betaalt kabelreus Comcast voor doorgifte maar pleit nu voor sterke regulering, inclusief de peeringmarkt. Ook de Europese Commissie en de Franse toezichthouder hebben de peering- en transitmarkt in het vizier. Vorig jaar deed het invallen bij Deutsche Telekom, Orange en Telefonica.