Yahoo grijpt het op handen zijnde pensioen van Microsoft-CEO Steve Ballmer aan om de uitrol van het zoekplatform Yahoo-Bing te vertragen. Dat blijkt uit een arbitragezaak tussen de twee giganten over het uitrollen van Bing in Taiwan en Hong Kong. Een Amerikaanse rechter heeft Yahoo daarbij veroordeeld tot Bing.

Twijfel door machtsvacuüm

Het aankomende vertrek van Steve Ballmer is een nieuwe reden voor Yahoo om te twijfelen over de toekomst die de twee samen hebben. “Als we dezelfde toezeggingen krijgen van de nieuwe CEO als van Steve Ballmer, dan gaan we door met de transitie”, stelt een Yahoo-directeur, meldt persbureau Reuters.

Yahoo heeft een overeenkomst met Microsoft om zoekresultaten van Bing te gebruiken, maar lijkt de deal niet meer te zien zitten. Met het aantreden van CEO Marissa Mayer zouden er spanningen zijn ontstaan tussen de twee. Mayer is openlijk kritisch over de samenwerking en zou gebruik willen maken van een optie om over pakweg twee jaar het contract te beëindigen.

Yahoo levert in

De samenwerking is bedoeld om een tegenwicht te bieden tegen de zoekdominantie van Google. Het marktaandeel is echter niet toegenomen en Yahoo verdient minder aan advertentie-inkomsten op het Yahoo-Bing-platform dan het geval was vóórdat de twee giganten het partnerschap aangingen.