Het gaat uitzonderlijk goed gaat met het bedrijf uit Cupertino. Verkoop, omzet en winst overtroffen de verwachtingen van Wall Street. Apple heeft in het afgelopen kwartaal 2,29 miljoen Macintosch computers verkocht, een stijging van 51 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bij de iPod is de groei er echter behoorlijk uit. Dit kwartaal werden er 10,6 miljoen van verkocht en dat is maar 1 procent meer dan het jaar ervoor. Volgens Apple gingen er ook zo'n 1,7 miljoen iPhones over de toonbank. Het bedrijf heeft wederom laten weten dat het doel is om aan het eind van het jaar 10 miljoen iPhones te hebben verkocht.

Verwachtingen overtroffen

Apple maakte in haar tweede fiscale kwartaal (dat eindigde op 29 maart) een winst van 1,05 miljard dollar, oftewel 1 dollar 16 per aandeel en overtrof daarmee de verwachtingen van Wall Street, waar 9 cent per aandeel lager werd geschat. In dezelfde periode vorig jaar lag de winst van Apple op 770 miljoen dollar, oftewel 87 cent per aandeel.

Ook de omzet steeg harder dan men op Wall Street had voorspeld. Met 7,51 miljard dollar, lag deze een stuk hoger dan de 6,96 miljard dollar die was voorzien.

Meest succesvolle maartkwartaal ooit

In een reactie op de cijfers heeft Apple laten weten dat dit jaar het meest succesvolle maartkwartaal achter de rug heeft in de geschiedenis van het bedrijf. Peter Oppenheimer, chief financial officer bij Apple, wilde niet specifiek ingaan op de vraag hoe het bedrijf beïnvloed zal worden door de teruglopende bestedingen van consumenten.

Wel liet Oppenheimer weten dat de verwachting is dat de groei van verkoopcijfers op het gebied van Apple producten zal blijven stijgen, hetgeen aantoont dat het bedrijf weinig last heeft van de economische problemen in de Verenigde Staten.

Lagere winstvoorspelling

Ondanks deze positieve woorden lag Apple's winstvoorspelling voor het derde fiscale kwartaal een stuk lager dan de huidige cijfers en zelfs lager dan de verwachtingen van analisten. Apple hoopt in het derde kwartaal 1 dollar per aandeel winst te maken, waar analisten hadden ingezet op 1 dollar 10 per aandeel. Het is deze lager uitgevallen winstverwachting die een nadelig effect hadden op het aandeel, omdat investeerders moeite hadden met het interpreteren van deze cijfers.

De angst onder investeerders bestaat dat Apple zeer kwetsbaar is voor de teruglopende bestedingen van consumenten in de Verenigde Staten, vooral omdat het bedrijf daar veel meer klanten heeft dan in andere landen. Deze angst heeft ervoor gezorgd dat het aandeel Apple alleen dit jaar al met 20 procent is gedaald, meldt Yahoo.

'Immuun voor economische malaise'

Ondanks het feit dat het aandeel in eerste instantie met 5 procent verder daalde na het bekendmaken van de cijfers, zijn deze cijfers volgens Jane Snorek, senior analyst of technology stocks bij First American Funds juist zeer bemoedigend.

"Het belangrijkste is dat nu blijkt dat de Apple-consument immuun is voor economische zwakte. Dit verhaal is voornamelijk gecentreerd rond de Verenigde Staten hetgeen betekent dat de getallen verschrikkelijk hadden kunnen zijn. Het had kunnen zijn dat de winkels weinig producten van Apple hadden verkocht of dat er druk was komen te staan op de prijs van de producten. Maar dat is niet het geval en ik durf in alle rust dit aandeel te kopen", aldus Snorek.