Dit concludeert Stephen Baker, vice president of industry analysis bij onderzoeksbedrijf NPD na een vergelijking van modellen van Apple met pc's. Volgens Baker ligt de gemiddelde verkoopprijs van een MacBook op 1515 dollar, terwijl de gemiddelde prijs voor een laptop 700 dollar bedraagt. Bij desktops is dit verschil volgens Baker zelfs nog groter. Daar kost een Mac zo'n duizend dollar meer dan een pc. Daarbij is de prijs van een Mac de afgelopen twee jaar gestegen, terwijl die van een pc is gedaald.

Geen concurrentie

Er kan op verschillende manieren naar deze prijsverschillen worden gekeken. Apple profileert zich als hoogwaardig merk in de markt door geen computers onder de 1000 dollar te verkopen (de Mac Mini uitgezonderd). Het bedrijf kan dit doen omdat er weinig concurrentie is.

Op kloonbedrijven als Psystar na, heeft Apple op dit vlak nagenoeg geen concurrentie. Uiteraard worden pc's en Mac's nog altijd als concurrentengezien. Maar in feite zijn het twee hele verschillende platformen. De prijsstrategie van Apple lijkt overigens z'n werk te doen. Volgens onderzoeksbedrijf Gartner groeide het marktaandeel van Apple in de computermarkt van 6,6 procent in 2007, naar 8,5 procent dit jaar.

Verwaarloosbaar

Hoewel het marktaandeel van Apple groeit, is het verwaarloosbaar ten opzichte van het marktaandeel van pc's en de prijsstelling zou daar wel eens de oorzaak van kunnen zijn volgens Wilcox. Veel consumenten die maar een beperkt budget hebben en daar zoveel mogelijk voor willen krijgen, zullen eerder voor een pc met heftige specificaties kiezen, dan voor een Mac met minder indrukwekkende hardware. Het ziet er volgens Wilcox dan ook naar uit dat het bedrijf z'n prijzen zal verlagen voor een nieuwe reeks Mac's waarop dit moment aan gewerkt wordt. In juli van dit jaar liet het bedrijf al weten dat de marges in het fiscale jaar 2009 zullen dalen tot 30 procent, ten opzichte van 35 procent in 2008.

Productvergelijking

Ter illustratie vergelijkt Wilcox de midrange iMac en Dell Inspiron 518 met elkaar, op basis van gegevens via de online winkel van Apple en Dell. De iMac gaat over de toonbank voor 1199 dollar en is voorzien van een 2.4GHz Intel Core Duo processor, 20-inch widescreen geïntegreerd beeldscherm,1GB DDR geheugen, 128MB ATI Radeon HD 2400 XT videokaart, een 250GB harde schijf, 8x double-layer DVD brander, Bluetooth 2.1, 802.11 g Wi-Fi, Webcam en Mac OS X 10.5.

De Inspiron 518 kost 739 dollar en wordt geleverd met een 2.4GHz Intel Core 2 Quad processor, 19-inch widescreen beeldscherm, 3GB DDR geheugen, Intel GMA X3100 videokaart, een 500GB harde schijf, 8x DVD burner and en Vista Home Premium Service Pack 1.

Vista

De Mac heeft in dit voorbeeld duidelijk meer grafisch geheugen, maar de Inspiron 518 heeft drie keer zoveel geheugen als de pc, twee keer zoveel opslagcapaciteit en een Quad-core processor in plaats van een Dual-core. Daarentegen wordt de Inspiron 518 geleverd met Windows Vista, hetgeen niet door iedereen als voordeel wordt gezien.

Prijsverlagingen

Volgens Wilcox is de enige manier voor Apple om de groei in verkoop verder te stimuleren en een indrukwekkend marktaandeel op te bouwen, het blijvend verlagen van de prijzen. Daarnaast moet de computerfabrikant er volgens hem voor zorgen dat de technische specificaties niet langer achterblijven bij die van de pc.