Apple ceo Steve Jobs heeft flink gescoord in zijn openingstoespraak van de jaarlijkse Macworld bijeenkomst. Een revolutionaire nieuwe telefoon was er dit jaar niet bij, wel een notebook van nog geen halve centimeter dik.

Vier millimeter precies, dat is de dikte van (het dunste gedeelte) van de nieuwe MacBook Air, officieel de dunste notebook ter wereld. De nieuwe serie notebooks van Apple is zonder twijfel het paradepaardje van de conferentie.

De MacBook Air is voorzien van een 13.3 inch breedbeeld LED-scherm met backlight en een groot toetsenbord dat eveneens voorzien is van backlight. Besturing vindt voornamelijk plaats via een flink touchpad, dat voorzien is van multi-touch gesture-technologie. Dit houdt in dat gebruikers handelingen kunnen uitvoeren door met meerdere vingers tegelijkertijd het touchpad te bedienen. Net als bij de iPhone kan de gebruiker bijvoorbeeld een foto vergroten door twee vingers uit elkaar te bewegen.

De notebook is voorzien van een 1.6 of 1.8 GHz Intel Core 2 Duo processor met 4MB L2 cache, standaard 2GB geheugen, Bluetooth 2.1, ondersteuning voor de 802.11n WiFi-standaard en een 80GB 1.8 inch harde schijf. Een op flash gebaseerde schijf van 64GB is ook beschikbaar.

Geen dvd-speler

Opmerkelijk is dat de MacBook Air geen dvd-speler bevat. Volgens Jobs worden dergelijke spelers alleen gebruikt voor het afspelen van films, het installeren van software, het draaien van back-ups en het branden van cd's. Dergelijke functies zouden niet meer nodig zijn dankzij de mogelijkheid om films te huren via iTunes, back-ups te maken met het nieuwe Time Capsule en programma's te installeren met de nieuwe 'Remote Disc' optie.

Deze optie stelt gebruikers in staat om optische schijven van andere machines te 'lenen' om zo programma's te kunnen installeren en cd's te kunnen branden. Tussen alle techniek heeft Apple ook nog een zeer degelijke batterij weten te proppen die de MacBook Air vijf uur lang van stroom voorziet met de WiFi verbinding ingeschakeld.

De standaarduitvoering met 1.6Ghz processor 1.699 euro gaan kosten en zal over twee weken verkrijgbaar zijn. Een versie met flash opslag en 1.8Ghz processor kost 2.868 euro.

Time Capsule

Naast alle technologische snufjes presenteerde Jobs ook nog twee nieuwe producten. De eerste, Time Capsule, is een back-up appliance dat naadloos aansluit op Time Machine en automatisch én draadloos een back-up maakt van één of meer Macs waarop OS X Leopard draait. De software doet sterk denken aan Microsofts Windows Home Server, dat eveneens automatische en centrale backups biedt.

Time Capsule bestaat uit een 802.11n basisstation met een ingebouwde harde schijf. Volgens Jobs zou het slechts een kwestie zijn van kopen, inpluggen en op een paar knoppen drukken, waarna Time Capsule ieder uur van elke dag een back-up maakt van alle Macs in een huishouden. Het pakket zal vanaf februari leverbaar zijn met een harde schijf van 500 GB en 1 TB voor respectievelijk 299 en 499 euro.

Films huren via iTunes

De tweede dienst betrof iTunes, een pakket dat we natuurlijk al veel langer kennen, maar dat met de versie die vanaf vandaag te downloaden is (iTunes 7.6) is voorzien van iTunes Movie Rentals , oftewel de mogelijkheid om films te huren.

Een huurfilm kost in Amerika 3 dollar en deze is vervolgens te bekijken op een Mac, pc, iPod, iPhone en Apple TV. Apple heeft de afgelopen tijd flink wat deals gesloten, hetgeen inhoudt dat er films beschikbaar zullen zijn van onder andere 20th Century Fox, The Walt Disney Studios, Warner Bros., Paramount, Universal Studios Home Entertainment, Sony Pictures Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Lionsgate en New Line Cinema. iTunes Movie Rentals hoopt in februari zo'n duizend filmtitels beschikbaar te hebben in HD-formaat met 5.1 Dolby Digital surround sound. Wie een Apple TV-box in de huiskamer heeft kan direct films bestellen vanaf het televisietoestel.

De huurfilms zijn voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar. Nederlandse consumenten die in de iTunes winkel een DVD van 20th Century Fox kopen krijgen daar bij sommige titels voortaan wel een gratis digitale versie voor de iPod, Mac of pc bij.

iPhone en iPod Touch updates

Een jaar na de aankondiging van de iPhone komt Apple met de iPhone Software Update 1.1.3 die gedistribueerd wordt via iTunes 7.5 of nieuwer. De update brengt gebruikers van de iPhone een aantal nieuwe opties, zoals de mogelijkheid om hun locatie te bepalen met behulp van de opnieuw vormgegeven Maps-applicatie, het versturen van één bericht aan meerdere personen, het maken van Web Clips van favoriete websites en het bekijken van films die gehuurd zijn via de iTunes Movie Rental-service.

Het zusje van de iPhone, de iPod touch krijgt eveneens een flinke software upgrade, waarvoor overigens wel 17,99 euro neergeteld moet worden. Na de upgrade is de iPod Touch voorzien van een flink aantal nieuwe applicaties, zoals mail, kaarten, aandelenkoersen, weer en notities, programma's die iPhone-bezitters al een jaar bekend in de oren zullen klinken. Uiteraard is het ook mogelijk om op de iPod Touch films te bekijken die zijn gehuurd via de iTunes Movie Rental-service.

Uitgelekt

Zoals ieder jaar werd er een aantal dagen voor de conferentie flink gespeculeerd over de aard van de keynotes van Jobs. Eerder deze week verscheen op diverse sites een versie van de speech van de Apple-topman, die zou zijn uitgelekt. In werkelijkheid bleef er, op een paar details na, weinig van deze uitgelekte versies overeind en bleek het, zoals zo vaak, om een hoax te gaan.