Dat programma's als Napster en Gnutella een schat aan illegale muziek bieden, mag inmiddels geen nieuws meer heten. Sinds een aantal dagen is een pas over een paar maanden te lanceren nieuwe single al te downloaden via beide netwerken. En dat is natuurlijk wel nieuws.

Zowel Madonna als haar platenmaatschappij Warner zijn zeer ontstemd over de ontdekking. Haar drieëneenhalve minuut durende nummer wordt aangeboden als Music (New Single!!!).mp3. Opvallend, want het nieuwe album Music waarvan het nummer afkomstig is, komt pas ergens deze herfst uit.

Volgens de manager van de zwangere Madonna is het nummer gestolen, zo zei hij tegenover de BBC. Het is dan ook helemaal niet de bedoeling dat het nummer al in de openbaarheid wordt gebracht. Hoe het singletje precies is ontvreemd, is niet duidelijk. Warner heeft al aangekondigd stappen te zullen ondernemen tegen Napster. Gnutella, een vergelijkbaar programma, blijft tot nu toe buitenspel, alhoewel het nummer ook daar diverse keren wordt aangeboden. Gratis en illegaal, dat spreekt.

De Amerikaanse would-be punkband The Offspring probeert ondertussen op een ludieke wijze in te haken op de Napster-hype. Via de homepage van de band – die volgens een in ironische bewoordingen gestelde verklaring achter Napster zegt te staan - kunnen T-shirts, petten en stickers met het Napster-logo worden besteld. Het wachten is nu op gerechtelijke stappen van Napster tegen The Offspring.