De afpersers gaan als volgt te werk, zo beschrijft The Next Web. Iemand dient een artikel in over een onderwerp en dat wordt door de Wikipedia-gemeenschap geweigerd, want te promotioneel.

Vervolgens gaat er een marionet van de maffiosi met het artikel aan de slag zodat het publicabel wordt. Daarna wordt er contact gelegd met het onderwerp van dat artikel. Voor een luttel bedrag wordt aangeboden het artikel te (laten) plaatsen.

30 dollar per maand beschermingsgeld

Het geld wordt overgemaakt, het artikel wordt geplaatst en een andere marionet plaatst de opmerking erbij dat hij (of zij) het heeft nagekeken. Vervolgens wordt het onderwerp van het artikel weer benaderd met de mededeling dat hij of zij het beste een abonnement kan afsluiten van 30 dollar per maand om het artikel 'te beschermen' tegen vadalisme of tegen het compleet verwijderen.

Een andere werkvorm is bestaande artikelen onder vuur nemen, de schrijver ervan (of het onderwerp) te contacteren met hetzelfde aanbod van bescherming.

381 accounts geblokt, 210 artikelen verwijderd

Wikimedia Foundation heeft maatregelen genomen en sowieso al 381 accounts geblokkeerd van dergelijke marionetten voor 'black hat editing'. Daarnaast zijn 210 artikelen verwijderd die door die accounts zijn geplaatst. De artikelen zijn promotioneel van aard en bevatten misleidende of vooringenomen informatie. Soms was er sprake van schending van auteursrecht. Omdat de artikelen erg op elkaar leken is er volgens de stichting sprake van een georganiseerde bende.