<p/>De juridische commissie van de Senaat hield dinsdag een hoorzitting over de problematiek rond online muziek. Napster had haar gebruikers opgeroepen massaal naar Washington te komen om steun te betuigen aan de muziekuitwisseldienst.

De opkomst bleek tegen te vallen. Van straten vol met woedende Napster-fans was geen sprake. Wel waren er genoeg, veelal jonge, mensen gekomen om de zaal waar de hoorzitting plaatsvond vol te laten stromen.

Ook waren er enkele artiesten die voor de geplaagde uitwisseldienst in de bres sprongen. Blikvanger was zangeres Alanis Morisette. Verder waren rapper Chuck D. en de voormalige Eagles-frontman Don Henley aanwezig. Napster-oprichter Shawn Fanning was ook van de partij.

Morissette gold aanvankelijk als tegenstander van Napster maar is nu om. "De platenindustrie heeft steeds het etiket 'piraterij' op Napster geplakt.

Maar voor het merendeel van de artiesten kan deze 'piraterij' wel eens voordelig uitgepakt hebben." Chuck D. herhaalde zijn bekende argument dat Napster voor artiesten juist een mooi platform biedt om muziek te verspreiden zonder tussenkomst van de grote platenmaatschappijen.

De commissieleden stonden kritisch tegenover zowel Napster als de muziekindustrie. Bij Napster vroegen zij zich af waarom het zo lang duurt voordat alle 675.000 bestanden zijn geblokkeerd waar de platenmaatschappijen om hebben gevraagd. De muziekindustrie werd op haar beurt verweten veel te langzaam te zijn met het lanceren van een deugdelijke, betaalde online muziekdienst.

Daar konden in ieder geval EMI, BMG en Warner (onderdeel van AOL Time Warner) tegen inbrengen dat zij nu net een dag voor de hoorzitting een, zij het voorlopig vage, deal met RealNetworks hebben gesloten voor een online muziekdienst. Volgens commissievoorzitter Orrin Hatch, de enige senator zich in september publiekelijk distantieerde van door de regering geuite kritiek op Napster, is die timing niet helemaal toevallig. "Moet ik dan elke week een hoorzitting houden?", zo vroeg hij zich af.

Napsters CEO Hank Barry riep het Congres op een wet te ontwikkelen die platenmaatschappijen verplicht muzieklicenties te verkopen aan internetbedrijven. Volgens Barry is het afsluiten van licenties met elke afzonderlijke uitgever een 'vrijwel onmogelijk gecompliceerde zaak'. De commissieleden voelen weinig voor een wet. Zij zien de zaak het liefst opgelost zonder tussenkomst van de politiek.