Het gisteren door een Webwereld-lezer gemelde probleem van MSN-contactenverlies na een upgrade van Hotmail naar Outlook.com lijkt veroorzaakt door Microsoft zelf. Mensen die hebben geklikt op een toegestuurde upgrade-mail lopen het risico buitengesloten te zijn van hun contacten op chatdienst MSN Messenger (ook wel Windows Live Messenger genoemd). Zelf zien zij hun online-vrienden nog wel, maar al die personen moeten de overgestapte gebruiker opnieuw toevoegen aan hun vriendenlijsten.

Overstapaanbod afslaan

Deze Messenger-buitensluiting geldt in ieder geval niet voor Hotmail-gebruikers die zelf handmatig hebben gekozen voor een upgrade. Dit is dus het in de Hotmail-instellingen selecteren van de optie om een account te upgraden naar Microsofts nieuwe gratis webmaildienst. Een eerste controle door Webwereld na de melding van gisteren heeft geen upgrade-problemen aangetoond, maar dat ging dus om deze handmatige overstap.

Microsoft stuurt gebruikers van Hotmail ook actief mails toe met de aansporing de nieuwe dienst (officieel nog een preview) uit te proberen. Daarnaast schotelt de webinterface bij sommige gebruikers ook een pop-up voor met een upgrade-link. Het is niet duidelijk of die mails en de pop-up (beide in de nieuwe Outlook.com-stijl) tot hetzelfde probleem leiden. Het is al wel gebleken dat de gemailde upgrade-link een andere overstap brengt dan de handmatige optie.

'Zou moeten werken'

De mail van Microsoft geeft ontvangers de optie om “een nieuw e-mailadres op te halen bij Outlook", die dan is voor “het nieuwe Postvak IN". In de mail geeft Microsoft de verzekering: “Je contactpersonen en eerdere e-mailberichten blijven gewoon bewaard. Bovendien blijf je ook berichten ontvangen die naar je huidige Hotmail-adres zijn verstuurd."

Microsoft stelt dit ook in antwoord op vragen die Webwereld eerder heeft ingediend over Outlook.com. “Iedereen die upgrade van Hotmail naar Outlook en die zijn e-mailadressen wil behouden kan zijn adressen, agenda's, contactpersonen, enzovoorts houden. Alleen de software-ervaring verandert (ten goede)", laat het Amerikaanse hoofdkwartier weten.

Identiteit versus alias

De in de mail aangeboden link is getiteld 'Nieuwe id ophalen'. Dit blijkt in de praktijk neer te komen op het aanmaken van een nieuwe Outlook.com-identiteit waarbij het bestaande Hotmail-account wordt gedegradeerd tot een alias. Inloggen op Microsofts Messenger met dat oude adres levert dan problemen op.

De handmatige upgrade-optie, via de instellingen in de Hotmail-webinterface, leidt niet tot een geheel nieuwe identiteit. Extra controle door Webwereld en nog een andere lezer heeft dit bevestigd. Bij die tweede gedupeerde is vannacht het probleem van Messenger-buitensluiting plots verdwenen. Microsoft lijkt de koppeling tussen Hotmail- en Outlouk.com-accounts dus alsnog op orde te krijgen.

'Bekend probleem'

Microsoft heeft gistermiddag al aan Webwereld bevestigd van dit migratieprobleem te weten. Vragen hierover zijn toen ook neergelegd bij het Amerikaanse hoofdkwartier, dat nog geen reactie heeft gegeven. Inmiddels zijn er ook nieuwe mankementen aan het licht gekomen wat betreft het terugdraaien van een upgrade, wat wel een optie is in de instellingen. Terug naar Hotmail komt in de praktijk neer op slechts de oude interface, maar het bezoeken van Outlook.com maakt de nieuwe interface daarvan automatisch weer de default.