De DB.NL heeft aangifte gedaan van misbruik van zijn verzendlijst. De afgelopen tijd hebben onbekenden de open mailinglist geabonneerd op tal van Amerikaanse verzendlijsten, waardoor discussie over een demokratisch gebruik van het Internet nauwelijks nog mogelijk is. Afzenders zijn overstroomd met allerlei Amerikaanse postings die niets met het debat van de DB-NL te maken hebben. Ook zijn abonnees buiten hun medeweten van de lijst van ontvangers afgevoerd.

De stichting heeft aangifte gedaan bij de afdeling computercriminaliteit van de politieregio Amstelland. De aanklacht is gebaseerd op de artikelen 138a en 350 van het Burgerlijk Wetboek en betreft vooral het vervalsen van naam en e-mailadres in de header van de discussielijst.

In een oproep vraagt bestuurwoordvoerder Hein van Meteren namens de burgerbeweging om hulp bij het verzamelen van bewijsmateriaal tegen de onbekende saboteurs.

Over de toekomst van DB.NL laat de stichting zich niet uit: begin deze maand werd nog overwogen om de mailinglist op te heffen (zie DB.NL legt het loodje). Een kleine enquete onder de gebruikers heeft uitgewezen dat een meerderheid nog steeds een rol ziet weggelegd voor het discussieplatform en de verzendlijst wil voortzetten.

Sommige gebruikers noemen het wel ironisch dat de Burgerbeweging de politie inschakelt om het misbruik van zijn verzendlijst aan te pakken: de stichting heeft zich in het recente verleden zeer kritisch uitgelaten over kabinetsvoorstellen voor een wet op de computercriminaliteit.

Het besluit van de DB.NL is uniek: het is voor het eerst in Nederland dat sabotage van een open mailinglist via justitie wordt bestreden.