Stilzwijgend is bèta 1 van versie 8 van Eudora verschenen. Het is echter niet het programma dat oude gebruikers meteen zullen herkennen: Eudora 8 is namelijk volledig gebaseerd op het open-sourceproject Thunderbird van de Mozilla-organisatie, die ook Firefox ontwikkelt.

De ontwikkelaars van Eudora willen niet concurreren met Thunderbird, maar willen het programma aanvullen. Voorlopig zijn de verschillen overigens nog minimaal.

De Mozilla-organisatie zelf zoekt overigens een nieuwe bestemming voor Thunderbird, aangezien de ontwikkeling van de browser Firefox te veel aandacht vergt.

Eudora is het geesteskind van internetpionier Steve Dorner. Hij begon er al in 1988 aan te werken, toen hij als computerprogrammeur voor de Universiteit van Illinois werkte, dezelfde universiteit waar uiteindelijk ook Mosaic zou ontstaan, de voorloper van Netscape.

Aanvankelijk heette het programma voor Windows en Macintosh UIUCMail, maar later werd de naam Eudora gekozen, naar de Amerikaanse auteur Eudora Welty, die over haar leven op het postkantoor schreef.

In de jaren negentig werd Eudora ondergebracht bij het telecombedrijf Qualcomm. Van freeware werd Eudora een commercieel product, dat ook nog enige tijd door advertenties werd gefinancierd. Bij iedere versie werd het programma weer omvangrijker, maar zoals Netscape de strijd met rivaal Microsoft verloor, zo moest Eudora zijn meerdere in Microsoft Outlook (Express) erkennen.

In oktober 2006 nam Qualcomm dan ook afscheid van Eudora, en vanaf 1 mei 2007 werden de commerciële versies van Eudora niet langer verkocht. Ook werd besloten om het programma voortaan te baseren op Mozilla Thunderbird. Aanvankelijk was Eudora een losse uitbreiding voor Thunderbird, maar de zojuist verschenen versie - werknaam: Penelope - is de eerste volledige Thunderbird-variant van Eudora.