De site Jaap.nl maakt volgens de stichting 'Baas in eigen huis' inbreuk op de auteursrechten door alle informatie van makelaarssites integraal over te nemen. "Ze nemen niet alleen teksten over, maar ook foto's. En dat kan niet want daar hebben makelaars tijd en materiaal ingestoken", stelt Ronald Schepers, woordvoerder van de stichting.

De stichting voelt zich gesterkt door het vonnis in de zaak tussen Funda.nl en Zoekallehuizen.nl (ZAH). De rechter vond het in maart 2006 gerechtvaardigd dat ZAH delen van teksten van Funda overnam op basis van het citaatrecht. Bij Jaap.nl ligt dat, volgens Schepers, anders. "We willen nu van de rechter weten wat de spelregels eigenlijk zijn."

De makelaars beweren ook schade te lijden door de activiteiten van Jaap.nl. "Zo is het voorgekomen dat huizen bij een makelaar nog te koop stonden, terwijl ze bij Jaap.nl al vier dagen als 'verkocht' werden getoond. Daar krijg je dan vragen over", aldus Schepers.

De stichting Baas in eigen huis is eind mei opgericht door twee makelaars met het doel op te komen voor de bescherming van intellectueel eigendom van makelaars. Inmiddels hebben enkele honderden makelaars hun steun aan de stichting betuigd.

Funda

Overigens rommelt het niet alleen tussen Jaap.nl en een aantal makelaars. De huizensite ligt ook overhoop met Funda. Onlangs stuurde Funda nog een brief naar makelaars over de werkwijze van Jaap.nl.

Een woordvoerder van Jaap.nl was woensdag niet in de gelegenheid om commentaar te geven, maar bevestigt wel het kort geding.