Het bedrijf liet halverwege 2000 – kort na het instorten van de Nasdaq – voor het eerst van zich horen. Op billboards in heel Nederland en op de radio adverteerde Intrasites voor het virtuele kantoor Annapa.com: 'Uw gratis kantoor op internet'.

Hierbij kan iedereen onder meer mail lezen of doorsturen en online een agenda bijhouden. Op dit moment zijn er zo'n 60.000 gebruikers, stelt Intrasites. De softwareontwikkelaar ziet Annapa inmiddels niet meer als commercieel project, maar als uithangbord en testtuin voor zijn activiteiten.

Intrasites hoopt geld te verdienen met het verkopen van zijn portalsoftware aan derde partijen. Een van de huidige klanten is uitzendorganisatie United Services Group. Al bij het schrijven van het business plan is het de bedoeling geweest om begin 2003 break-even te draaien. Het is de vraag of het zover komt.

Geen investeerders

De investeerders van het eerste uur – NPM Capital, NIB en Twinning – willen niet meer verder met Intrasites, zo zegt CEO Gerdo Schepel. NIB zag het vorige zomer al niet zitten en nadat NPM een nieuwe directeur kreeg, ziet ook deze venture capitalist geen heil meer in ICT-investeringen, zo zegt een zwaar teleurgestelde Schepel. Twinning wil ondertussen niet in zijn eentje verder.

Vandaar dat Intrasites hard op zoek is naar nieuw kapitaal of samenwerking met een nieuwe partner. Additionele investeringen of nauwe samenwerking zijn volgens Schepel 'voorwaarde voor de continuïteit' van de onderneming. De zoektocht hiernaar gaat bijzonder moeizaam.

"Het is het bekende verhaal: niemand wil nog in ICT en internet investeren. Er heerst een bijzonder slecht financieringsklimaat", aldus Schepel. "In april 2000 – de dag nadat de Nasdaq in elkaar klapte – dachten we nog dat het nog wel zou aantrekken. Dit is echter niet gebeurd. Het is ongekend, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Teleurgesteld

Schepel heeft weinig mooie woorden over voor de kapitaalverschaffers. "Ik vind het eigenlijk absurd wat er is gebeurd. Je begint er met z'n allen aan en nu trekt men zich zomaar terug. Onbehoorlijk. We hebben toch niet met elkaar voor Jan Doedel een business plan opgesteld", zo vraagt de CEO zich retorisch af.

Schepel heeft zich geen absolute deadline gesteld. Als er echter dit jaar geen geld komt, is het onherroepelijk voorbij voor Intrasites en Annapa. In totaal heeft het bedrijf tot nu toe 5,8 miljoen euro verbrand. Er zijn twaalf werknemers, op het hoogtepunt waren dat er 28.