Het International Digital Publication Forum (IDPF), maker van bestandsformaat ePub, pleit voor een versimpelde vorm van DRM die gebruikers weinig beperkingen oplegt. DRM-systemen van ebooks zijn vaak incompatibel met elkaar en brengen technische problemen met zich mee.

DRM zorgt voor verwarring

Zo zorgen verschillende standaarden ervoor dat veel gebruikers vastzitten aan een specifieke webwinkel. Ook zorgen sommige zware varianten van DRM-beveiliging voor slechtere prestaties van de hardware en schenden de privacy omdat ze gebruikers identificeren, vindt de organisatie.

“Een standaardbeveiliging die breed gebruikt wordt maakt ebooks toegankelijker zodat ze door een groter publiek omarmd zullen worden", schrijft het IDPF. Eerder al stelden Nederlandse verkopers van ebooks dat ingewikkelde DRM op ebooks piraterij juist in de hand werkt. Gebruikersproblemen en een veelheid aan formaten zorgt voor verwarring en frustratie bij consumenten.

Ebooks moet je kunnen uitlenen

Lezers moeten niet zodanig beperkt worden dat boeken niet meer te delen zijn. Net als een gewoon boek moet het ebook uit te lenen zijn. Het voorstel van het IDPF benadrukt dat ebooks op een beperkt aantal afzonderlijke apparaten te lezen zijn. Ook kan de beveiliging gekoppeld worden aan bijvoorbeeld bibliotheekkaarten. De epub is dan deelbaar en automatisch niet meer beschikbaar als de leenperiode verstreken is.

Verder moet DRM zonder verbinding met het internet kunnen blijven werken en de privacy van gebruikers mag niet in het geding raken. Het forum haalt als voorbeeld de cd-beveiliging van SunnComm aan. Het systeem MediaMax CD liet verborgen bestanden achter op computers waar cd's met deze beveiliging waren afgespeeld.

DRM-modules blijven bestaan

Webwinkel Amazon gebruikt nog het meest mobi-bestanden, maar biedt ook ePubs aan. Deze zijn met een module beveiligd, bijvoorbeeld met software van Adobe. Het IDPF wil dan wel een nieuwe standaard, maar denkt dat het te laat is om deze modulaire beveiliging los te laten. “Dat is een gepasseerd station, want er zijn al applicaties die zulke zware beveiliging nodig hebben", zegt de organisatie.