Meestal werkt dat wel maar er borrelt dit keer bitter weinig. Misschien is dit iets: Suicidelog.tk. Ene Arjan trekt zich zes keer per dag af en vraagt mensen hem een reden te geven waarom hij zich niet op 31 december 2003 van kant moet maken. Arjan is 24 jaar. Dat heeft wel wat maar ik ben helemaal niet in de stemming om over zelfmoord na te denken en te schrijven. Het is bijna Kerst dus laat ik het een beetje gezellig houden.

Iets van een jaaroverzicht zou gepast zijn. Altijd leuk. Van die lijstjes en zo. Maar wat voor een overzicht dan? Eentje met de internethoogtepunten van 2002? Welke bedoel je? Wacht, ik zet even thee.

Wat lees ik hier... we moeten uitkijken voor nieuwe mp3 wormen. Geldt alleen voor Windows XP gebruikers. Gaap. Waar was ik? Oh ja, hoogtepunten. Nou, ik kan er eigenlijk geen bedenken. 2002 was volgens mij alleen maar meer spam, meer virussen en meer weblogs. Dat laatste is maar goed ook trouwens, anders zou het net wel verdomde saai worden. Over weblogs is echter al genoeg geschreven. Hoewel... ik open in Word een kladversie voor een column van een paar maanden terug. Ik had namelijk het idee de webloggemeenschap te vergelijken met een zwerm vogels. Die vliegen namelijk ook dezelfde kant op zonder een leider. Kijk maar op Blogdex, Popdex en Daypop. Ik lees een citaat terug die ik van een of andere biologie-site had gekopieerd: “Here's the fun part. It can be shown in simulations that all each bird does is to follow a simple algorithm. Each bird notes only the position of birds immediately surrounding it and puts itself in a position according to what its sees. From such simple behaviours of individual birds, an intelligent overall flock behaviour *emerges*!” Pfff, ik besluit het onderwerp te laten varen.

Ik haal uit de keuken een Kinder reepje. Kan ik je aanraden. Dat zijn kleine chocoladerepen met de chocolade waar ook die surprise-eieren van gemaakt worden. Aan de buitenkant bruin, aan de binnenkant geel. Op tv die nog aanstaat kijk ik even naar Battlefield op Discovery. Heerlijk programma. Zwart-wit beelden van de oorlog. Britse voice-over. Het is een aflevering over de aanval op Berlijn. Doet me denken aan de Medal of Honour add-on Spearhead die ik vorige week heb uitgespeeld. Daar zit een level in over de aanval op Berlijn. In de regen met je sluipschuttersgeweer. Knal, weer een nazi kaput. Geweldig spel. Zit daar niet een column in? Vast wel maar niet voor Webwereld.

Okay, dus geen hoogtepunten. Een vooruitblik dan! Eh... moet dat? Over WiFi zeker? Of digitale televisie? Nee, ik heb eigenlijk een hekel aan vooruitblikken en voorspellingen. Beter gezegd: je hébt er zo weinig aan als lezer. Alsof je die tekst over een jaar nog terug gaat lezen. Ik dacht het niet.

Ik voel nog steeds niks borrelen. Ja, m’n maag. Het is namelijk half 3. Mijn laatste echte maaltijd was ruim zeven uur geleden. Ik ben wel vaker laat geweest met m’n column maar dit slaat alles. Zal het einde van het jaar zijn. Dan is bij mij de tank een beetje leeg. Ik ben bovendien al dagen tot in de kleine uurtjes bezig omdat vrijwel al mijn opdrachtgevers hun deadline in de week voor Kerst hebben gezet. Zouden ze dat soms collectief hebben afgesproken om hun freelancers te pesten?

Ik open een bookmarkmap die ik voor noodgevallen bewaar. En daar is langzamerhand wel sprake van. Mijn oog valt op de bookmark NotWriting.com. Ondertitel: “Stuff one writer does when he should be writing.” Verdomd. Dat is het. Ik maak gewoon van de nood een deugd. Een paar herkenbare situaties erin, catchy titel erboven en hop. Kan lachen worden. Briljant idee ook, die site. Hoewel... wacht eens even. Nee man. Wie zit er nou te wachten op zo’n non-column?

- [email protected]