"Met het aanbod van producten en diensten vullen de bedrijven elkaar uitstekend aan en richten ze zich op dezelfde doelgroep: kleine en middelgrote bedrijven", vindt Eilert Hanoa, directeur van Mamut. Het bedrijf doet een bod van 0,76 eurocent per aandeel op alle uitstaande en uitgegeven aandelen.

Cecilie Sørensen van Active 24 stelt dat het bedrijf het bod niet accepteert. "Het bod komt niet overeen met de daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Het bestuur raadt aandeelhouders dan ook af om akkoord te gaan met het huidige bod", aldus Sørensen tegenover Webwereld.

Het bod valt vrijwel tegelijk samen met het vertrek van Nina Brink bij Active 24. In april breidde Brink haar belang in het bedrijf uit van 12 naar 19 procent, zo meldde FEM Business eerder vorige week. In mei verkocht zij vervolgens haar complete belang wat haar 4,3 miljoen euro opleverde.

Ladot

Nina Brink, hoofdzakelijk bekend van het World Online-debacle, richtte in 2000 het Nederlandse hostingbedrijf Ladot op. Dat bedrijf werd eind 2001 door Active 24 overgenomen. Ladot verwierf landelijke bekendheid toen het begin 2001 Freehosting.nl overnam. Laatstgenoemde had zich ontpopt als een prijsvechter op de hostingmarkt. Het bedrijf bood destijds hostingfaciliteiten tegen bodemprijzen aan.

Meest bekende stunt van Freehosting was de gratis hosting voor particulieren, waarmee het bedrijf binnen no time de grootste hostingprovider van Nederland werd.

Eind 2000 raakte Freehosting in financiële problemen toen het geen investeerders kon vinden om de lasten te dragen. Hierdoor vroeg het bedrijf begin 2001 noodgedwongen uitstel van betaling aan, waarna het in februari werd ingelijfd door het toen nog onbekende Ladot. Dat bedrijf werd niet veel later opgeslokt door Active 24.

Mamut Web Free

Wat Mamut na de overname concreet met het hostingbedrijf van plan is, is niet bekend. Naar verwachting zal de softwaremaker de infrastructuur en kennis van het bedrijf gebruiken om zijn gehoste diensten uit te breiden.

Eerder al besloot Mamut zijn e-commercetool om een webshop te maken gratis ter beschikking te stellen. Mamut Web Free bevat, naast de door Mamut ontwikkelde software om een webshop via internet te beheren, ook serverruimte, webhosting en dagelijkse back-up van de bestanden.