Biswanath Halder gijzelde afgelopen vrijdag tientallen studenten en personeelsleden van de Case Western Reserve University. Daarbij schoot de in een kogelvrij vest gestoken Halder een 30-jarige student dood en verwondde hij er twee. Het duurde zeven uur voordat de politie een einde kon maken aan de gijzeling. Halder had onlangs een rechtszaak verloren die hij had aangespannen tegen een medewerker van de computerruimte van de universiteit. Halder beschuldigde de medewerker ervan dat hij Halders homepage had vernietigd. Uit Halders cv, die nog altijd online staat, blijkt dat hij diverse cursussen heeft gevolgd aan de Case Western Reserve University. Dankzij de cursussen kon de tot Amerikaan genaturaliseerde Indiër toegang blijven houden tot de computerruimte van de universiteit.

Wereldvrede

Halders website was zijn leven. Op zijn homepage ontvouwde hij zijn plannen voor de wereldvrede en de oplossing voor de armoedeproblematiek. Totdat, op een kwade dag, iemand Halders site weggooide. Deze klap kwam Halder niet meer te boven. Hij achtervolgde de in zijn ogen verantwoordelijke it-medewerker van de universiteit met rechtszaken. Zonder enig succes. De rechters wezen zijn klachten keer op keer af. Uit pure wanhoop stuurde Halder daarop zelfs klachten naar de federale recherche FBI en de Juridische commissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Afgelopen vrijdag barstte de bom. Gewapend met een semi-automatisch wapen en getooid met een helm uit de Tweede-Wereldoorlog drong Halder de universiteit binnen. De it-medewerker die 'verantwoordelijk' was voor Halders ellende, was wel aanwezig, maar bleef ongedeerd.

SWAT-eenheid

De Indiase krant Deccan Herald grijpt het verhaal aan om het 'liberale' Amerikaanse wapenbeleid onder de loep te nemen. Ook bekritiseert de uitgave de 'kille' Amerikaanse maatschappij. "In Calcutta zou Halders vreemde gedrag zijn opgemerkt door een bezorgde vriend, buurman of kennis", schrijft de krant. "Misschien zou er iets zijn gedaan voor de eenzame 62-jarige man. In Amerika moest hij worden gestopt door een SWAT-eenheid die de beschikking heeft over de beste wapens en een paramilitaire precisie."