Steven Barnes erkende al eerder voor de rechter schuldig te zijn aan computervredebreuk. Vijf maanden na zijn ontslag logde hij met een oud wachtwoord in op de servers van zijn oud-werkgever, Akimbo Systems, en saboteerde het systeem grondig.

Barnes maakte van het tot dan toe gesloten systeem een open relay server, zodat spammers van over de hele wereld hun spam vanaf de mailserver van Akimbo konden versturen. Daarnaast vernietigde hij de complete Microsoft Exchange database met e-mails én wiste bestanden die nodig waren om het systeem te herstarten.

Wraakactie

Het bedrijf, destijds onder naam Blue Falcon Networks opererend, kon dagenlang geen mail ontvangen en sturen en werd bovendien onmiddellijk op de zwarte lijst gezet door spambestrijders.

Barnes verklaarde dat hij ten tijde van zijn vergrijpen aan de drank en drugs zat. Hij was 'getraumatiseerd' doordat ex-collega's van het bedrijf hem thuis hadden opgezocht, bedreigd met een honkbalknuppel, en zijn werk- en privécomputer hadden meegenomen. De sabotageactie was wraak. Een federale rechter in Californië veroordeelde hem tot een jaar en een dag cel en 54.000 dollar schadevergoeding, te betalen aan Akimbo.

Netwerkgijzelaar

Enkele maanden geleden kwam een gebrouilleerde netwerkbeheerder van San Francisco in het nieuws omdat hij de toegang tot het gemeentelijke glasvezelnetwerk had gesaboteerd en het wachtwoord in gijzeling hield.