Een week geleden schreef de CEO van Mandriva Ballmer aan over een deal voor 17.000 PC's voor Nigeriaanse scholen. Terwijl ze geleverd worden met Mandriva Linux 2008, bleek dat er plannen waren er plotseling Microsoft Windows op te zetten.

Onzekerheid

In de brief nodigt Bancilhon De Nigerianen uit om vooral Linux te gaan gebruiken. Die oproep en de aandacht voor de zaak is niet onopgemerkt gebleven. Naar verluidt zou het Technology Support Center (TSC), een overheidsorgaan dat de inkoop van techniek regelt, toch voor Mandriva willen kiezen.

Bij de Linux-bouwer is men nog niet zo zeker van hun zaak. "Op dit moment is dat nog niet duidelijk", zegt Vanessa Wall, voorlichtster van Mandriva, tegenover Webwereld. "Wij hebben gehoord dat men er in Nigeria nog niet uit is." Volgens Wall ziet de situatie er nu wel rooskleuriger uit voor Mandriva.

Formeel is overigens nog niets besloten, omdat Mandriva nog steeds geen schriftelijke bevestiging van de Nigeriaanse overheid heeft ontvangen.

"Het is ons alleen verteld", aldus Wall.

Beter Linux

Wall benadrukt dat volgens haar het beter zou zijn nu toch Linux te gaan gebruiken, omdat hiervoor nu toch betaald wordt. "Mandriva is speciaal voor de machines aangepast en werkt daar nu goed mee samen."

De opmerking van Wall is niet toevallig. Belangrijker dan de 17.000 computers is het winnen van de gunst van het TSC voor toekomstige deals.

De platformstrijd is dan ook belangrijk voor de toekomst.