Onderzoekers van de Research Labs van Microsoft hebben de online-game Page Hunt gemaakt, draaiend in Microsofts eigen multimediatechnologie Silverlight. Dat spel toont een webpagina en laat de gebruiker zoekwoorden opgeven om die pagina weer te geven. Als de gezochte pagina in de top vijf van zoekresultaten staat, heeft de speler gewonnen. Hoe hoger in de top vijf, hoe meer punten. Bonuspunten zijn te verdienen door 'zeldzame zoekwoorden' op te geven.

Zoekalgoritmes

Page Hunt gebruikt daarbij Microsofts zoekmachine Bing, die wat kleiner in bereik is dan Yahoo en flink kleiner dan Google. Het spel is volgens de Labs-medewerkers slechts een onderzoeksproject en dus niet direct verbonden aan Bing. Dit kan in de toekomst wel veranderen; dit gebruik van mankracht kan gebruikt worden voor verbetering van Microsofts zoekalgoritmes, vertelt een woordvoerder aan ict-nieuwssite eWeek.

De onderzoekers zetten hun spel en de wetenschappelijke implicaties ervan uiteen in een research paper: 'Page Hunt: Improving Search Engines Using Human Computation Games'. Dit project heeft inzichten opgeleverd voor metadata, page ranking, verfijning van zoektochten en andere zoekfactoren. Deze inzichten kunnen ook helpen bij de bestrijding van 'zoekmachinefraude'.