De online-winkel voor Windows Mobile-applicaties is voorzien van nieuwe beveiliging voor de aangeboden software. Het gedownloade installatiebestand was in eerste instantie relatief makkelijk te kopiëren. Nu zijn de paar honderd apps in Marketplace beter beveiligd (pdf), maar niet sluitend. De nieuwe drm is gelijk ook weer gekraakt.

Eind deze maand

Verder komt Microsoft eind deze maand met een update voor Marketplace, dat ook zal gaan draaien op de oudere versies 6.0 en 6.1 van Windows Mobile. Tot op heden is de app store voorbehouden aan de nieuwe versie 6.5. Toestellen met dat nieuwe besturingssysteem zijn net uit, en krijgen lauwe reacties van reviewers.

App-versplintering

De ondersteuning voor de oudere versies is in juli al aangekondigd. Daarmee bedient de app-winkel in theorie een miljoenenpubliek. In de praktijk draait niet elke app op elke versie van Windows Mobile, tegenwoordig Windows Phone geheten. Daarnaast zijn er ook verschillen in de beschikbaarheid per land of regio.

Microsoft maakt zelf gewag van wel 800 apps in de Windows Marketplace. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van het aantal bij de lancering van de vorig jaar al aangekondigde app store. Het Amerikaanse blad PC World telt via de website slechts 376 stuks. Op de website van Marketplace Nederland staan slechts 17 apps.