Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de verkopen van goedkope laptops tegen 2012 zullen oplopen tot zo'n 3 miljard dollar per jaar. Daarmee vormen laptops zoals de Asus Eee PC, de XO van OLPC of Classmate van Intel nauwelijks een bedreiging voor de traditionele laptopmarkt. ICD verwacht bovendien dat de laptops slechts zullen fungeren als goedkoop, extra alternatief in ontwikkelde markten zoals de Verenigde Staten en Europa, meldt eWeek.

Goedkoop

Het rapport plaatst een laptop in de categorie goedkoop wanneer deze minder dan 500 dollar kost, beschikt over een scherm met een diagonale afmeting van tussen de 17 en 25 centimeter, voorzien is van een volledig besturingssysteem met ondersteuning voor applicaties van derden en draadloze netwerken ondersteunt. In 2007 werden er minder dan 500 duizend van dit soort laptops verkocht, maar verwacht wordt dat dit in 2012 zal zijn opgelopen tot meer dan 9 miljoen stuks.

Ontwikkeld voor derde wereld

Opvallend is dat fabrikanten dit soort laptops voornamelijk ontwikkelen voor verkoop aan derde wereldlanden en opkomende markten. In werkelijkheid verloopt dit niet helemaal volgens plan, want het overgrote deel van de laptops wordt verkocht aan ontwikkelde markten, waar consumente ze zien als de ideale 'tweede laptop'.

Reden dat de laptops niet worden gezien als primaire laptop, is volgens IDC het feit dat consumenten graag een paar honderd dollar meer op tafel leggen voor een machine die is voorzien van zoveel mogelijk technische snufjes. De goedkope laptops worden toch voornamelijk gezien als 'geen echte computer'.

In derdewereldlanden wil de verkoop van de laptops ook niet echt van de grond komen omdat het daar vaak nog ontbreekt aan betrouwbare internetverbindingen. Daarbij ligt de prijs van XO een stuk hoger dan oorspronkelijk werd beloofd.

Lage winstmarge

Hoewel de winstmarge op goedkope laptops extreem laag is, geloven fabrikanten toch massaal in hun potentie. Zo heeft Intel hoge verwachtingen van de Atom-processor in dergelijke computers. Intel ceo Paul Otellini voorspelde eerder dit jaar weten dat de markt voor goedkope computers één van de vier markten is die op korte termijn wereldwijd meer dan tien miljard dollar moeten kunnen opbrengen.