De Amerikaanse bestedingen aan online videoadvertenties voor 2008 heeft eMarketer van de eerder geschatte 1,35 miljard dollar naar beneden bijgesteld tot 505 miljoen dollar, zo meldt AP. In 2011 zal deze markt tegen de 2 miljard dollar waard zijn.

Rooskleurige voorspellingen

Volgens het deze week te verschijnen rapport van eMarketer kijkt ruim de helft van de Amerikanen momenteel online naar videobeelden. In 2012 zullen er in de VS 190 miljoen kijkers zijn, wat overeenkomt met negen op de tien websurfers.

De rooskleurige voorspellingen over de advertentie-inkomsten uit de online videomarkt waren gebaseerd op 'anekdotes en gesprekken met leidinggevenden uit deze sector', moet eMarketer-analist David Hallerman toegeven. Recente bestedingscijfers tonen aan dat de schattingen van eMarketer wel erg optimistisch waren. Zo lagen de cijfers van het Interactive Advertising Bureau, dat sinds vorig jaar de uitgaven aan online videoreclame afzonderlijk opgeeft, aanzienlijk lager dan die van het onderzoeksbureau.

Weerzin

Volgens Hallerman zijn de schattingen ook lager uitgevallen vanwege de tegenvallende economische situatie in de VS. Het aandeel van online videoreclame op de totale bestedingen aan webreclame blijft marginaal. Een reden hiervoor is de weerzin van internetters tegen tv-achtige commercials. Netwerken als ABC en NBC gebruiken al reclame die je niet kunt wegklikken, maar kijkers kunnen dan eenvoudigweg bijvoorbeeld hun e-mail checken in een ander scherm.

Zoom.in en Adjustables

Het Nederlandse bedrijf Zoom.in blijft optimistisch over de groei van de online advertentiemarkt. Begin deze week nam het Adjustables over, dat is gespecialiseerd in 'in-stream' videoadvertenties, zo meldde onder meer Sprout. Zoom.in is zelf begonnen met zogenaamde 'prerolls', advertenties voorafgaand aan een video, maar noemt die advertentievorm inmiddels 'ouderwets'. Dankzij de internationale klantenkring die de Rotterdamse startup Adjustables heeft opgebouwd, hoopt Zoom.in op expansie in Engeland en de VS.