Dat hebben marktanalisten van Gartner berekend. Naar schatting zijn er vorig jaar 816,6 miljoen toestellen verkocht tegen 674 miljoen in 2004. Daarmee overstijgt Gartner de schatting die Nokia eind januari maakte. Het Finse bedrijf verwachtte dat er vorig jaar in totaal 795 miljoen mobieltjes verkocht zouden zijn.

Opvallend bij de cijfers is dat het aandeel van de zes grootste mobieltjesfabrikanten (Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, Siemens en LG Electronics) aan het afnemen is. In 2004 hadden zij nog een gezamenlijk marktaandeel van 84 procent. Vorig jaar daalde dit tot 78 procent. De resterende 21 procent wordt ingenomen door kleinere telefoonfabrikanten.

Nokia blijft marktleider en heeft zijn positie zelfs verstevigd ten opzichte van 2004. Toen had het Finse bedrijf nog een marktaandeel van bijna 31 procent. Eind vorig jaar was dat 32,5 procent, aldus de berekeningen van Gartner. Van Nokia werden vorig jaar naar schatting 265,6 miljoen mobieltjes verkocht. Dat zijn er bijna 60 miljoen meer dan een jaar eerder.

Na Nokia zijn Motorola, Samsung, LG Electronics en Sony Ericsson de grootste verkopers van mobiele telefoons.