Volgens een webserver-onderzoek van Netcraft.com zijn er op dit moment meer dan 80 miljoen websites op internet. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van april 2003. Opvallend is dat het marktaandeel van de IIS in de afgelopen maand met 4,71 procentpunt is gestegen en dat marktleider Apache kampt met een verlies van 5,98 procentpunt.

Deze opvallende verschuiving wordt voornamelijk veroorzaakt doordat hostingprovider Go Daddy 3,5 miljoen hostnames van Linux heeft overgezet naar Windows. Het bedrijf dat voorheen 's werelds grootste Linux host was, is daarmee ineens de nummer één Windows Server 2003 host, gemeten naar hostnames. Go Daddy zegt in totaal 4,4 miljoen hostnames te zullen overzetten naar de Windows-server.

Migraties bij hostingproviders hebben een grote invloed op de marktaandelen van webservers, omdat ze grote aantallen domeinnamen geregistreerd hebben. De laatste spurt van Microsoft dateert uit 2002 toen hostingproviders Register.com en VeriSign overstapten op Windows.

Go Daddy is na Enom de tweede grote hostingprovider die overstapt op Windows Server 2003.

Microsoft laat weten dat ook de banden met andere grote providers als Web.com, Verio en Rackforce worden aangehaald. Het totale marktaandeel van Microsoft op het gebied van webservers is met zo'n 25 procent op dit moment nog veel kleiner dan dat van Apache, dat 63 procent van de markt in handen heeft.