Dit blijkt uit onderzoek dat Net Applications vorige maand deed naar het marktaandeel van desktopbesturingssystemen. Het gaat om gebruik en niet om verkoop van clientplatformen. Linux is nu voor het eerst boven de 1 procent gekomen, dankzij een groei van 0,12 procent ten opzichte van maart. De gemiddelde maandgroei voor Linux is 0,02 procent. Experts denken dat de nieuwe Ubuntu-versie flink heeft bijgedragen.

De verovering van de desktop door Linux blijft echter ver weg. Het open source-besturingssysteem heeft nu een marktaandeel van 1,02 procent, wat nog altijd lager is dan de 1,15 procent van het oude Windows 2000.

Smartphones

Daarnaast heeft de relatief jonge Mac OS X-variant van de iPhone nu al een marktaandeel van 0,55 procent. Dat is dus ruim de helft van Linux' marktaandeel. De telefoonloze iPod Touch zit op 0,15 procent. Apple's mobiele platform heeft in totaal een marktaandeel van 0,7 procent.

Smartphones die de mobiele uitvoering van Java (Java ME) gebruiken, zitten bij elkaar opgeteld op slechts 0,07 procent. Linux-uitvoering Android voor mobiele telefoons heeft ook 0,07 procent marktaandeel. Symbian zit op 0,06 procent en Windows Mobile heeft 0,05 procent, wat net zo veel is als dat van de Playstation.

Ten koste van Windows en OS X

Ook op reguliere pc's loopt Linux ver achter. Windows XP zit op 62 procent en opvolger Vista op 24 procent. Eerstgenoemde is licht gedaald, terwijl de tweede licht is gestegen. Het totale marktaandeel van Windows is echter licht gedaald ten opzichte van maart (van 88 naar 87 procent). Hetzelfde geldt voor Mac OS X (9,77 naar 9,73 procent). De Linux-groei is dus ten koste van de concurrentie.

Net Applications splitst wel versies van Windows en Mac OS X uit, maar niet verschillende versies, laat staan distributies, van Linux. De vorige piek van Linux is in augustus vorig jaar gehaald. Desktopgebruik zat toen op 0,93 procent, maar daalde in de twee maanden daarna naar 0,71 procent. Sindsdien is het gebruik gestaag gestegen.

Meer metingen

Metingen van besturingssystemen kunnen nogal uiteenlopen. Een gemiddelde van Linux als clientplatform komt op basis van diverse metingen uit op 1,13 procent van de markt. Daarbij is bovengenoemde meting door Net Applications meegewogen. Windows 2000 heeft volgens die middeling een marktaandeel van 1,18 procent. XP zit dan op 66,21 en Vista op 22,53 procent.