De Marktplaats Handelsposten zijn geen eigendom van Marktplaats. Iedere fysieke winkel die de status 'gecontroleerde verkoper' heeft op Marktplaats.nl, kan zich aanmelden als handelspost. Gecontroleerde verkopers zijn geregistreerde verkopers waarvan de identiteit door Marktplaats geverifieerd is.

Volgens Oscar Diele, algemeen directeur van Marktplaats, zijn er nog steeds veel mensen die geen internet hebben of geen tijd hebben om een advertentie online te zetten. "Daarnaast zijn er ook Marktplaats-gebruikers die liever geen bezoekers aan de voordeur willen", zo zegt Diele. De handelsposten maken het ook voor die mensen mogelijk om hun goederen te verkopen.

De eerste Marktplaats Handelsposten zijn VerKoopwinkel in Zaandam en WePaYou in Alphen aan den Rijn. Beide winkels taxeren en fotograferen tweedehands goederen en stellen advertenties op. Verkopers die hun product via VerKoopwinkel aan de man brengen ontvangen 81 procent van de verkoopprijs. WePaYou rekent een commissie van 27,5 procent.

Beide winkels brengen daarnaast nog extra kosten in rekening. WePaYou rekent 20 tot 50 cent plaatsingskosten en eenmalig 10 euro inschrijfkosten. VerKoopwinkel rekent 19 cent 'staangeld' per dag en 1,90 euro administratiekosten als de opbrengst moet worden gestort en niet contant wordt afgehaald.