Gebruikers van Marktplaats.nl en Ebay Nederland kunnen sinds kort op digitale landkaarten zoeken naar tweedehands producten. Op de onlangs gelanceerde website Marktkijker.nl bevindt zich de zogeheten 'Marktprikker', die zoekresultaten uit de Marktplaats- en Ebay-database toont op een landkaart.

"Wij vragen aan verkopers of ze hun postcode willen opgeven en die postcode is vervolgens onderdeel van onze rss-feeds. Ons systeem vertaalt de postcode naar een geolocation, die de co├Ârdinaten bevat van het verkoopadres", legt Marktplaats-directeur Oscar Diele uit.

'Mash up'

Om de privacy van de verkopers van Marktplaats en Ebay te garanderen en om inbrekers buiten de deur te houden, verwijst de geocode niet direct naar het woonadres van de adverteerder. "Wij vragen de postcode als basis voor de geocode, maar geen huisnummer", zegt Diele.

Informatiearchitect Robin Schuil van Marktplaats schrijft op zijn weblog: "programmeurs kunnen vanaf nu hun eigen 'mash ups' maken met advertenties van Marktplaats.nl." Derden, legt hij uit, kunnen zo de rss-feeds van rubrieken en zoekopdrachten combineren met geografische producten zoals Google Maps. "Ik heb er persoonlijk heel veel vertrouwen in dat dit een nieuwe manier van zoeken en vinden is", verklaart Oscar Diele hoopvol tegenover Webwereld.

'Mapping'-toepassingen

Het initiatief van Marktplaats en Ebay is de zoveelste 'mapping'-toepassing in korte tijd. Onlangs introduceerde vacaturesite Tombok de mogelijkheid om vacatures op een digitale landkaart te projecteren. Reisbureau Boekingservice uit Raalte en boekingservice Euro Relais bieden sindskort de mogelijkheid om de locatie van hun vakantiehuisjes te verkennen via Google Earth. Op de blog Google Maps Mania zijn de internationale mapping-initiatieven te volgen.