Marktplaats heeft het gebruikersforum gesloten en alle content verwijderd. Het concern stelt dat slechts een kleine groep gebruikers op het forum actief was, en veel berichten niet over Marktplaats gingen. Daardoor is het forum geen goede afspiegeling van de ruim 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand van Marktplaats.

"Het forum had 25.000 geregistreerde gebruikers, waarvan circa 1000 echt actief waren op het forum. Dat is groot vergeleken met andere internetfora, maar vergeleken met 6,5 miljoen unieke bezoekers is het weinig", zegt Francine van Dierendonck. marketingdirecteur van eBay en Marktplaats.

Nostalgisch laatste topics

Gebruikers hadden tot zondagavond 28 juni 23.30 uur de gelegenheid berichten te plaatsen en eventueel gegevens met andere forumgebruikers uit te wisselen. De registreerde forumgebruikers kregen vorig week vrijdag per mail te horen dat het forum sluit. "Veel van de laatste topics waren erg nostaligsch van aard, maar het gros reageerde heel begripvol", zegt Van Dierendonck.

Marktplaats heeft daarna alle oude topics verwijderd. De links naar forumonderwerpen verwijzen inmiddels door naar de mededelingenpagina van Marktplaats. Dat was een bewuste beslissing, zegt Van Dierendonck. "We wilden er echt een streep onder zetten."

Modereren

Het Marktplaats Forum werd in 2005 gestart voor het verzamelen van feedback en het uitwisselen van ervaringen tussen Marktplaats-gebruikers. Al bij de introductie in 2005 moest er flink worden gemodereerd op het Marktplaats-forum. Toenmalig directeur Oscar Diele tegenover Webwereld: "De eerste weken hebben we veel ongepaste berichten moeten verwijderen. We hebben enigszins onderschat hoe laagdrempelig zo'n forum is."

Volgens van Dierendonck kostte het modereren veel mankracht, en leverde het relatief weinig op. "De bedoeling van het forum was feedback naar ons, en topics over welke prijzen te kiezen en hoe het beste een pakketje te versturen. Er waren wel onderwerpen die daar over gingen, maar het merendeel, ik schat 80 procent, ging over andere zaken. Discussies als 'wat is het weer mooi' en 'ik ga een kopje koffie halen'. Er zijn genoeg andere plekken op internet waar mensen dat ook kunnen doen."

Gal spuwen

Op het forum spuwden bezoekers ook geregeld hun gal over veranderingen en storingen. Zo was er forse kritiek op de verhoging van de advertentietarieven in april 2008 en juli 2008. Ook werd er stevig gediscussieerd over de voor- en nadelen van een aanbevelingensysteem in mei 2008. En er was onrust na storingen in het advertentiesysteem in oktober 2008 en maart 2009.

Voor feedback verwijst Marktplaats nu naar de contactpagina. Van Dierendonck: "We hebben het contactformulier een aantal weken geleden verbeterd, zodat het makkelijk en duidelijker is om je vraag of klacht achter te laten. We zullen ook vaker mededelingen doen op het prikbord, zodat gebruikers kunnen zien wat er verandert aan site."

De mensen die het forum modereerden, gaan zich nu storten om gebruikersonderzoeken om de site te verbeteren.