Marktplaats.nl maakt al jaren ongekende emoties in me los. Het is zo Hollands vind ik. Zo'n naar sudderende uien stinkende Beverwijkse koopjeshal vol beschimmelde tweedehands boeken en zuurruikende bollen wol, maar dan op het net. Handelen voor minder begaafden.

Net iets voor mij dus.

Je moet er een beetje gevoel voor krijgen om de echte ellendegevalletjes er tussen uit halen, maar als je je er een beetje in bekwaamt kun je mensen tot waanzin drijven. Zoek een lekker goedkoop aangeboden product uit waar je geen ruk verstand van hebt. Bijvoorbeeld "2 weerstanden 39 Ohm / 100 watt". Daar kan op geboden worden. Heel belangrijk is het om dan met een zo beledigend mogelijk bod te komen. Ik bied eigenlijk standaard "40 eurocent", ook als het om immense elektronische orgels, zestig jaargangen National Geographic of om een set nieuwe bowlingballen gaat. Schandalig laag inzetten, dat raakt de aanbieders het hardst. Wat ik ook altijd doe is een mail mee sturen, met wat vragen. In dit geval deze mail:

"Beste Wim, ik zie dat je op marktplaats 2 weerstanden 39 ohm aanbiedt en dan ook nog 100 watt dus dat kan niet op, ouwe patser. Nu zal ik je niet vermoeien met mijn privé-dingen maar ik dacht dat ik voorrang had bij dat ongeluk en ik kon er dus niets aan doen, maar evenzogoed zit dinges nu in een rolstoel en wat ik eigenlijk wil is dat ze minder hard rijdt, dus dat er meer weerstand op die wielen zit want nu loop ik me het lazarus naast die stoel want ik heb benen en zij niet, als je begrijpt wat ik bedoel, Wim, even als validen onder elkaar. Nu verkoop jij weestanden, dus ik denk, weet je wat, ik mail hem even om te vragen of het goede weestanden zijn. 39 ohm vind ik namelijk een beetje "net niet", toch een beetje in het segment "volstrekt kansloos" volgens mij. Waarom bijvoorbeeld niet 86 ohm, als je toch bezig bent, luie flikker dat je er bent. Maar, misschien zeg jij wel, het zijn hele lekkere 39 ohmers,. Beste van het beste en dan ga ik weer twijfelen wat ik dus ook deed met voorrang verlenen maar dat is een ander verhaal, wat tante Dini veel mooier kan vertellen maar die ontmoet je nog wel, want ik wil even langskomen met mijn familie om die weerstanden te testen, of ze wel echt 100 Watt zijn, want als ze maar één watt minder zijn steek ik die hele kamer bij je in de fik want ik ben wel klant en dus koning, net zo makkelijk. Maar als alles ok is, dan wil ik er dus 40 eurocent voor betalen, dat is een deal. Nou, we spreken elkaar, Wim, het is net alsof ik je al heel lang ken, maar dinges roept dat ze klaar is met dingesen dus ik ga even helpen, voor de hygiëne. Zie je, man!! Echt te gekke advertentie, bedankt vriend. Zullen we samen op vakantie gaan? Of voel je wat weerstand, hahaha, nou ja, woordgrapje moet kunnen enzo daaggg!"

Dan afwachten. Meestal komt er een berichtje dat ze net verkocht zijn. Niet door laten ontmoedigen. Negeren. "Wim, ik lees net je mail, dat je die weestanden wilt verkopen aan me, goed man!!! Maar wat die 39 ohm betreft, die wil ik traploos doorlussen via mijn integraalhelm het trapportaal in, dat je er geen last van hebt. Kan dat? Nou ja, we zien wel"

Daarna wachten tot een dagje later het aanbod schielijk gewist wordt. Dan nagenietend in je auto stappen, wegrijden en vergeten voorrang te verlenen.