Chipmaker Marvell maakte maandag bekend een quad-core ARM-cpu voor gebruik in servers te gaan produceren. ARM zou op die manier eindelijk door moeten breken in de servermarkt, waar nu Intel en AMD het nog vooral voor het zeggen hebben. Processors gebaseerd op ARM-architectuur zijn al wel veel te vinden in smartphones en tablets.

Snelste ARM-processor

Marvell doopt de serverprocessor ‘Armada XP’. Het is de snelste ARM-processor die momenteel beschikbaar is. De processor draait op 1,6 GHz en bevat ook geheugen, netwerkmogelijkheden en opslaginterfaces waar fabrikanten een server omheen kunnen bouwen.

Marvell zegt tegen onze Amerikaanse zustersite Network World dat de chip gebaseerd is op de ARM v7 architectuur maar wil daarbij verder niets prijsgeven over details. ARM bracht recentelijk de Cortex A15 processor voor mobiele telefoons uit. Die cpu is gebaseerd op dezelfde ARM v7 techniek. De chipontwerper stelt al langer dat die techniek geschikt is voor toepassingen van smartphones tot servers. ARM hintte in 2008 daarom al eens over een introductie op de servermarkt.

Energiezuinig

Het grote voordeel van de ‘Armada XP’ zou zijn dat de pr.ocessor veel zuiniger is dan de processors van concurrenten als Intel en AMD en dat de relatieve prestaties (rekenkracht per watt) bovendien beter zouden zijn dan die van de concurrentie. Dat zou vooral interessant zijn vanwege de groeiende interesse om servers die gebruikt worden voor cloud-computing met zuinige chips uit te rusten.

Ook de energiezuinige Atom-processors van Intel worden al om diezelfde reden al in enkele servers zoals de SeaMicro SM1000 gebruikt, in die server zitten 512 netbookprocessors van Intel. Ook AMD overweegt om haar nog op te markt te brengen zuinige processors te gaan gebruiken voor servertoepassingen.

Smartphones en tablets

Marvell is ondertussen ook bezig om fabrikanten van smartphones, tablets en goedkope laptops warm te maken voor haar nieuwe Armada 628 ARM-processor die het bedrijf in september aankondigde. Die processor heeft drie cores: twee op 1,5 GHz en een op 624 MHz.

Naast Marvell licenseert ARM de ontwerpen ook aan verschillende andere bedrijven zoals Samsung, Qualcomm, Texas Instruments en de Apple.