Ondanks een stabiele kwartaalomzet kondigt het bedrijf een nieuwe ontslagronde aan. In totaal 6000 werknemers worden ontslagen. Er werken momenteel wereldwijd 74.000 mensen bij Cisco, wat betekent dat zo'n 8 procent van de banen wordt geschrapt. Het zijn de meest massale ontslagen sinds de herstructurering die in 2011 begon.

Gevolgen Nederland?

Of er in Nederland klappen gaan vallen wil het bedrijf niet loslaten. "Cisco doet geen verdere statements dan die nu zijn gegeven door CEO John Chambers en CFO Frank Calderone", aldus een woordvoerster in een reactie aan Webwereld. De netwerkgigant telt 800 werknemers in Nederland en heeft zijn Europese hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam Zuid-Oost.

Als oorzaak wordt de toenemende concurrentie genoemd en tevens het falen van Cisco in opkomende markten. De omzet in de BRICM-landen, dus Brazilië, Rusland, India, China en Mexico, vallen met dubbele cijfers terug. CEO John Chambers verwacht dat dit "de komende kwartalen" niet herstelt, zo vertelt hij tijdens de aankondiging. Ook de slechte Chinees-Amerikaanse economische betrekkingen spelen daarbij een rol.

Moeilijkheden

Cisco stuit overigens in meer markten op moeilijkheden. De verkoopcijfers in de grote bedrijfssegmenten zoals switching, routing en (video)diensten lopen allemaal licht terug. Alleen op het gebied van datacenters en security wordt groei geboekt, al blijven dit voor Cisco nichemarkten. De jaaromzet liep daardoor iets terug (3 procent) naar 47,1 miljard dollar, terwijl de netto winst (GAAP) met 21,3 procent zelfs fors afnam naar 7,9 miljard dollar.


Video is de nieuwe kiestoon