Daarbij maakte het bedrijf bekend dat de winstverwachting voor 2008 aanzienlijk lager is dan het resultaat van 2007. Het nieuws van Yahoo kwam als een grote teleurstelling voor investeerders. Beleggers waren tevreden met de resultaten voor 2007, maar hadden verwacht dat maatregelen binnen het bedrijf zouden gaan zorgen voor hogere winst in 2008. Als gevolg van het nieuws daalde het aandeel Yahoo gisteren aan het einde van de beursdag met een stevige tien procent, meldt CNN.

Onder druk

De tegenvallende winstverwachting vergroot de druk van investeerders op Yahoo, om ingrijpende maatregelen te nemen en zo het tij te doen keren. Yahoo heeft al tijden te kampen met tegenvallende advertentieverkopen, met als gevolg sterk teruglopende inkomsten. Daarbij heeft het bedrijf door de tegenvallende cijfers en onzekere toekomst last van een massaal personeelsverloop en is er van het originele marketingteam weinig meer over. Het bedrijf heeft dan ook steeds meer moeite om tegenwicht te bieden tegen het dominante Google.

Toch tevreden

Volgens Chief Financial Officer Blake Jorgensen van Yahoo valt het echter allemaal wel mee: "We zijn zeer tevreden over de resultaten van dit kwartaal en we zijn er van overtuigd dat we goede stappen hebben genomen op het gebied van relevante investeringen en het stellen van prioriteiten. Hiermee liggen we op schema voor wat betreft het halen van onze strategische doelen."

1000 werknemers weg

De druk ligt voornamelijk op de schouders van topman en oprichter Jerry Yang, die onlangs terugkeerde aan de top van het bedrijf om het te redden van de ondergang. Onder druk van investeerders kondigde Yang vorige week al aan dat er flink gesneden zal worden in het personeelsbestand van Yahoo om de kosten terug te brengen. In een conference call maakte Yang een eind aan de speculatie hoeveel mensen moeten uitkijken naar een andere baan: duizend.

AT&T koopt contract af

Ook kondigde het bedrijf een nieuw contract aan met telecombedrijf AT&T. Met het vorige contract betaalde AT&T Yahoo een maandelijks bedrag voor elke breedbandabonnee, waarmee Yahoo zo'n 250 miljoen dollar aan extra omzet per jaar binnen haalde. Maar AT&T wil van deze deal af en betaalt niet meer. De afkoopsom is een eenmalige betaling aan Yahoo van 300 tot 400 miljoen dollar.

Laagste aandeel sinds 2003

In oktober 2007 behaalde het aandeel Yahoo nog de hoogste waarde sinds een jaar, met iets meer dan 34 dollar. Reden hiervoor was het uitgeven van een groot aantal nieuwe aandelen door Alibaba.com, wiens moederbedrijf gedeeltelijk in het bezit is van Yahoo. Sindsdien is het aandeel Yahoo echter met 35 procent gedaald tot bijna 19 dollar.