MasterCard ontkent, net als PayPal en Amazon, dat het onder druk is gezet, door bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Het stelt dat Wikileaks de algemene voorwaarden schendt. Hiermee is de mogelijkheid afgesneden om donaties te doen aan Wikileaks via MasterCard-accounts.

Algemene voorwaarden

Het Amerikaanse creditcardbedrijf stelt dat het betalingen aan Wikileaks weigert omdat de site bezit is met illegale activiteiten. De voorwaarden van MasterCard verbieden klanten om direct of indirect betrokken zijn bij, of faciliterend werk verrichten voor, illegale activiteiten. Dit vertelt een woordvoerder aan de ict-nieuwssite Cnet.

Een test door Webwereld wijst uit dat een betaling aan Wikileaks via MasterCard inderdaad niet meer doorkomt. De actie van MasterCard is dubbel opmerkelijk, omdat de betalingen aan Wikileaks worden afgehandeld door een Zwitsers-Ijslands bedrijf Datacell.

Afknijpen, gearresteerd

Geleidelijk aan worden de inkomstenbronnen voor de klokkenluiderssite afgeknepen. Een Zwitserse bank heeft al een bankrekening van Wikileaks-oprichter Julian Assange afgesloten. Dit omdat hij niet had bewezen dat hij in Zwitserland woont, wat wel vereist is in de algemene voorwaarden van Postfinance, de financiële tak van Swiss Post.

Assange wordt ook internationaal gezocht, officieel wegens een aanklacht voor verkrachting. Interpol had al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Assange is zojuist opgepakt in Londen. Hij heeft zichzelf aangemeld bij de Britse autoriteiten.