Mastercard is hard bezig om online kopers nóg een online betaalmethode erbij te geven, maar wel een die in heel Europa moet gaan werken. Het heeft een online betaalsysteem ontwikkeld dat sterk lijkt op iDeal en gekoppeld is aan Maestro. De meeste pinpassen die door banken worden uitgegeven hebben ook het Maestro-logo.

Het systeem wordt binnen één jaar in heel Europa uitgerold, is de planning. In België is de betaalmethode al enkele maanden functioneel. Een aantal webwinkels en banken zijn daar al aangehaakt.

Net zoals iDeal

Het online afrekenen met Maestro gaat praktisch hetzelfde als met iDeal, alleen wordt de klant niet meer doorgeleid naar de internetbankiermodule van zijn of haar bank, maar handelt Mastercard de transactie af.

Daarvoor is wel authenticatie van de bank nodig. De koper voert daarom zijn rekening/pasnummer en vervaldatum in en voltooit de transactie door het invoeren van een unieke code. Die wordt gegenereerd door de bankpaslezer (random reader) van de klant. Het is niet duidelijk of het systeem ook werkt in combinatie met een TAN-code zoals ING Bank gebruikt.

"Er zijn ruim 300 miljoen bankpassen met Maestro in Europa. Laten we ze gaan gebruiken", zegt Luke Olbrich, Head of Debit van Mastercard in Europa. Het bedrijf wil in april 2011 e-Maestro in alle Europese landen geïntroduceerd hebben. Een lancering in Nederland is voor dit jaar gepland.

België

Met Maestro online betalen moet toegestaan worden door de dienstverlenende banken. De banken moeten ervoor zorgen dat de betaalpassen en online authenticatiemethode aansluit op Maestro. In België zijn diverse grote banken in zee gegaan met Mastercard, en bieden ruim 200 webwinkels de betaalmethode aan. In Italië en Duitsland zijn afspraken gemaakt voor gebruik van Maestro online.

Of Nederlandse banken, die gezamenlijk iDeal bestieren, snel Maestro als online betaalmiddel zullen toelaten, is nog onbekend. "Het is aan de banken om te beslissen of ze Maestro toestaan. Wij hopen natuurlijk van wel", vertelt een Mastercard-woordvoerder.

Currence, de eigenaar van iDeal, maakt zich al jaren hard voor een Europese variant op iDeal, om grensoverschrijdend online betalen mogelijk te maken. Volgens Olbrich van Mastercard is dat helemaal niet nodig. "Er is al een grensoverschrijdende betaalmethode. Dat is de betaalkaart."

iDeal is beter

Piet Mallekoote, directeur Currence, denkt echter dat een Europese iDeal meer voordelen biedt. "In Groot-Brittannië geven banken vooral betaalkaarten met Visa uit, dus daar werkt het Maestro-systeem niet." Mallekoote waarschuwt verder voor een 'lock-in', die de hele e-commerceketen bindt aan het machtige Mastercard. Volgens Mallekoote is Maestro online bovendien gevoeliger voor fraude via phishing, zonder dit overigens verder uit te leggen.

Bekijk hier een demonstratie van online betalen met Maestro.