De 'Free Technology Academy' is een initiatief van de Open Universiteit samen met twee andere Europese universiteiten en onder coördinatie van het Free Knowledge Institute Amsterdam. Het project kreeg voor dit plan 300.000 euro van de Europese Commissie.

Netwerkeffect

Volgens Wouter Tebbens van het Free Knowledge Institute is er al veel mogelijk met vrije software (ook wel open source genoemd) maar is in de praktijk de kennis erover nog maar minimaal bij veel IT’ers, beleidsmakers en docenten. "Het is een redelijk nieuw fenomeen. We zijn decennia afhankelijk geweest van gesloten software. Dat heeft een netwerkeffect, waardoor iedereen het blijft gebruiken."

Volgens Tebbens zitten er vele nadelen aan gesloten software van bijvoorbeeld Microsoft. "Je ben als samenleving afhankelijk van een aantal grote softwareontwikkelaars. Als je niet bij de source code kan, dan kun je niks leren van de software en het niet aanpassen aan eigen wensen. Vrije software geeft die mogelijkheid wel, en kan enorme voordelen bieden aan het bedrijfsleven en aan de kenniseconomie."

Besparen

Daarbij is vrije software in tijden van economische tegenspoed een lucratieve ict-oplossing, aldus Tebbens. "Het kan je veel besparen. Open Office is bijvoorbeeld niet al te lastig om te implementeren, en kan je bakken met geld besparen."

Na de zomer zal het eerste cursusmateriaal beschikbaar zijn. Geheel in lijn met de 'open' gedachte zal al het leermateriaal vrij toegankelijk zijn via internet. Vanaf januari 2010 kunnen geïnteresseerden tegen betaling, onder begeleiding van gespecialiseerde docenten, ook meedoen aan virtuele mastercursussen.