Matsushita, bekend van het consumentenmerk Panasonic, heeft een techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is de capaciteit van een HD-diskette op te krikken naar 32 MB. Om diskettes op deze manier te kunnen gebruiken, is wel een nieuw diskettestation nodig.

Het nieuwe diskettestation maakt gebruik van het zogenoemde 'zone bit recording'-systeem. Daarbij wordt data gecodeerd weggeschreven. Deze techniek wordt ook bij harde schijven en optische diskettes gebruikt.

"De populariteit van de diskette is de laatste jaren sterk afgenomen", zegt Yoko Fukasaki, woordvoerder van Matsushita. "Dat komt natuurlijk omdat de opslagcapaciteit van 1,44 MB niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Ik denk dat 32 MB daar wel aan voldoet. Daarom kan deze drive een succes worden. De schijfjes kosten immers haast niets meer tegenwoordig."

Behalve standaard diskettes kan het nieuwe diskettestation ook overweg met het SuperDisk-formaat waarmee het mogelijk is 120MB en 240 MB op speciale floppies op te slaan. Het station wordt via de USB-poort op de computer aangesloten.

De verkoop van het apparaat start op 23 februari in Japan en kost iets minder dan 10.000 Yen (ongeveer 200 gulden).