In totaal telde McAfee in de eerste drie maanden van dit jaar 827 technieken die ervoor zorgen dat bepaalde activiteiten onzichtbaar zijn voor de computergebruiker. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog ongeveer 70. In heel 2005 stuitte op 769 van dergelijke technieken. Dat meldt CNet.

Rootkits zijn programma's waarmee bestanden, directories, registersleutels en software ongezien kunnen worden geïnstalleerd. Hackers gebruiken dergelijke software om toegang te krijgen tot het systeem en vervolgens gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen.

Behalve voor een toename van het aantal rootkits waarschuwt McAfee ook voor de toegenomen complexiteit van de aangetroffen technieken. Door een 'open-source omgeving' waarin programmeurs samenwerken aan de ontwikkeling van de nieuwe rootkit-code, volgen de ontwikkelingen elkaar snel op, stelt McAfee.

"Samenwerking zorgt voor meer dan alleen de verspreiding van onzichtbare technologieën. Het zorgt er ook voor de ontwikkeling van nieuwe en meer geavanceerde technologieën", aldus McAfee in een rapport over rootkits.

Dankzij de beschikbaarheid van rootkit-code op sites en blogs is het voor kwaadwillenden makkelijker geworden om zelf malware in elkaar te sleutelen, stelt het beveiligingsbedrijf.