De mede-oprichter, die al sinds 1982 niet meer actief is bij Microsoft, investeert al jaren in uiteenlopende techbedrijven. Daarnaast heeft hij zich in 2010 ontpopt als patenttrol. Nu zet hij via zijn bedrijf Vulcan een investeringsfonds op in Silicon Valley, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Dat fonds is niet gericht op piepjonge bedrijven (start-ups), maar mikt op ondernemingen die zich voor, vlak voor, of middenin een beursgang bevinden.

Miljoenen en miljarden

De focus ligt op bedrijven die bezig zijn met opkomende technologie, internet en/of software. Geschikt bevonden kandidaten kunnen investeringen van 10 tot 100 miljoen dollar krijgen. Allen heeft nu een fortuin van 15 miljard dollar, wat wordt beheerd door Vulcan Capital dat het nieuwe fonds onder zich krijgt.

Volgens zakenblad Forbes is de 60-jarige mede-oprichter van Microsoft de 53e rijkste persoon ter wereld. Allen dankt dit aan zijn belang in Microsoft en aan investeringen in onder meer online-dienst America Online (AOL), filmstudio Dreamworks en online-ticketverkoper TicketMaster. Daarnaast doet hij zelfs aan vastgoed. Zijn toenmalige kompaan Bill Gates is 2e in Forbes' miljardairslijst, met 67 miljard dollar.