Wikipedia, de encyclopedie die door iedereen aangepast en aangevuld kan worden, is onbetrouwbaar geworden, vindt Larry Sanger. Hij hielp in 2001 Wikipedia mee op te zetten. "De openheid van Wikipedia heeft ervoor gezorgd dat de organisatie geen controle heeft over de auteurs en de editors", aldus een gefrustreerde Sanger in de Financial Times.

Sanger is daarom bezig met het verzamelen van geld via een onbekende stichting. Hij heeft al een partij gevonden die zijn project gratis wil hosten. Zijn online encyclopedie moet Citizendium gaan heten. De naam is afgeleid van het feit dat vrijwilligers de teksten moeten beoordelen en zonodig aanpassen.

Citizendium zal binnen enkele dagen voor een beperkt aantal uitgenodigde bezoekers toegankelijk zijn. Rond het einde van het jaar kan de online encyclopedie dan voor iedereen worden geopend, zo is de verwachting.

Citizendium zal van start gaan door bestaande teksten van Wikipedia over te nemen die gefilterd zullen worden door de ervaren editors, aldus Sanger.