"Enkele mensen zagen de man toen hij vrijdag een brandje stichtte bij een ander gebouw", aldus politiewoordvoerder Jan Camphuis. "Vervolgens heeft hij een bekentenis afgelegd over de brand van afgelopen woensdag."

Bij die brand werd onder meer de centrale serverruimte van de universiteit in de as gelegd. Daardoor waren de studenten en medewerkers van de universiteit enige tijd verstoken van e-mail en internet. Vandaag moet internet ook weer op alle werkplekken beschikbaar zijn, aldus een woordvoerder van de universiteit. Ook de back-ups worden langzaam weer teruggezet. De schade bedraagt tientallen miljoenen.

De politie is nog op zoek naar aanvullend bewijs tegen de 26-jarige man uit Hengelo. "We proberen altijd meer aanwijzingen te vinden, omdat zo iemand een fantast kan zijn of zijn verklaring tijdens de rechtszaak weer kan intrekken", aldus Camphuis.

Camphuis kan niet zeggen of er een verband bestaat met twee andere brandjes die vorige dinsdag op de Universiteit Twente werden gesticht. Ook over het motief kan of wil de politie nog niets zeggen. "Dat is allemaal te prematuur."

De man wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Camphuis: "Ik ga ervan uit dat die zal besluiten om hem vast te houden."